Ένας Κινέζος αξιωματούχος ήρθε σε αντιπαράθεση με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Χανγκτζόου, αναγκάζοντας τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας να παρέμβουν, σε έναν ασυνήθιστο διαπληκτισμό, την ώρα που η Κίνα εφαρμόζει πολύ αυστηρά μέτρα ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

Λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κίνα, ένας Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει την Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, να πλησιάσει στην αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα. Της μίλησε μάλιστα με θυμωμένο ύφος, πριν παρέμβει μεταξύ τους ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας.

Η Ράις απάντησε στον Κινέζο αξιωματούχο όμως οι δημοσιογράφοι που στέκονταν κοντά στο προεδρικό αεροσκάφος, κάτω από το φτερό του, δεν ήταν σε θέση να ακούσουν τι του είπε. Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο αν ο αξιωματούχος γνώριζε ότι η Ράις είναι σύμβουλος του Ομπάμα και όχι δημοσιογράφος.

Ο ίδιος πάντως φώναξε και σε έναν βοηθό του Λευκού Οίκου για θέματα Τύπου ο οποίος έδινε οδηγίες στους ξένους δημοσιογράφους για το πού να σταθούν για να καταγράψουν την αποβίβαση του Ομπάμα από το αεροπλάνο. "Αυτή είναι η δική μας χώρα. Είναι δικό μας το αεροδρόμιο" ακούστηκε να λέει στα αγγλικά.

Ο Αμερικανός υπάλληλος επέμεινε να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να σταθούν πίσω από την ταινία ασφαλείας και τελικά εκείνοι κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν την άφιξη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Το επεισόδιο δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Ομπάμα, ο οποίος εκείνη την ώρα χαιρετούσε πρεσβευτές και άλλους αξιωματούχους. Στη συνέχεια, η προεδρική αυτοκινητοπομπή αναχώρησε κανονικά, παίρνονας μαζί και τη Ράις.