Τη δέσμευσή της στην συμφωνία με την ΕΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο με αντάλλαγμα μια σειρά ζητημάτων για την Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της προοπτική, επαναβεβαίωσε σήμερα η Άγκυρα, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Έπειτα από εβδομάδες σκληρής ρητορικής ειδικά εκ μέρους της Αυστρίας που έχει ζητήσει το πάγωμα των συνομιλιών με την Τουρκία, οι σημερινές συνομιλίες στη Μπρατισλάβα αποτέλεσαν μια ευκαιρία για σταθεροποίηση των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και διαφωνίες.

Σε δηλώσεις της μετά την άτυπη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι «συμφωνήσαμε πως όλες οι προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες θα συνεχιστούν και θα σεβαστούν».

«Το βασικό μήνυμα στο οποίο συμφωνούμε είναι, κατ΄αρχάς, είναι μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο, τουλάχιστον να μιλάμε ο ένας για τον άλλον και ακόμη περισσότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να κατανοούμε την ευρωπαϊκή και την τουρκική κοινή γνώμη », δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και στον οικονομικό τομέα», εξήγησε η Μογκερίνι.

«Καθένας γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου και κανένας δεν επιδιώκει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό αναχωρώντας από τη Μπρατισλάβα.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι λίγη κατανόηση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ  και πρόσθεσε: «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουν τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες».

Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, την τροποποίηση της οποίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Χωρίς φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας, η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε νέους μηχανισμούς» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», απάντησε ο Ομέρ Τσελίκ. Οσο για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν θα αλλάξει όσο παραμένουν οι τρομοκρατικές απειλές, ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε ότι ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προετοιμασία των ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Στάινμαϊερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και σέβεται βαθύτατα τον τουρκικό λαό που ξεσηκώθηκε για να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν από τη γερμανική πλευρά μάλλον έλειπε η έκφραση συμπάθειας που θα ανέμενε η Άγκυρα.