Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείται ως ο υποψήφιος-ρεζέρβα για κάθε πιθανό αξίωμα, ακόμα και του υποψήφιου καγκελάριου, στο γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Τα σχετικά σχέδια δίνουν νέα τροφή στα σενάρια, σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung.

Εάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν θέλει (ή δεν του επιτραπεί) να είναι αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ στις εθνικές εκλογές του 2017 ποιός μπορούσε να είναι; Κανένα άλλο θέμα δεν συζητιέται με τόσο πάθος από τους σοσιαλδημοκράτες αυτόν τον καιρό, ενώ από μακρού πέφτει στο τραπέζι ένα όνομα. Το όνομα του νυν πρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σούλτς.

Ο Σούλτς θεωρείται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ως φέρελπις. Αν κάποιος μπορεί να κατακτήσει ένα ευπρεπές ποσοστό, ακόμα και αν δεν κερδίσει την νυν καγκελάριο, αυτός είναι ο νυν πρόεδρος του ΕΚ. Ορισμένοι στο κόμμα του τον βλέπουν επίσης ως εκείνον ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει την Μέρκελ ως ίσος προς ίσην. Η αρχική συμφωνία με το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι να παραδώσει την προεδρία του ΕΚ μετά από δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ όμως υποστηρίζει θερμά την παραμονή του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Το θέμα θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος ο Σούλτς πάντως δήλωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, ότι είναι υπέρμαχος της σταθερότητας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αν του ζητηθεί θα δεχτεί να παραμείνει πρόεδρος του ΕΚ, εφόσον υποστηρίζεται από μια πλατιά πλειοψηφία. Τι θα γίνει όμως αν το ΕΛΚ, στο οποίο αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά της δεύτερης θητείας του, αρνηθεί;

Θα μπορούσε ο Σούλτς να πάει στο Βερολίνο και να χριστεί υποψήφιος καγκελάριος από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος γι’ αυτό ίσως μεταθέτει την απόφασή του για την άνοιξη; Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ο Σούλτς θέλει να πάει στο Βερολίνο, αν δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΕΚ. Για να συμβεί αυτό το κόμμα του θα τον τοποθετήσει πρώτο στην λίστα της εκλογικής του περιφέρειας, δηλαδή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ώστε στις εθνικές εκλογές του 2017 να εκλεγεί στη Μπούντεστακ και να μπορεί να αξιοποιηθεί για οποιοδήποτε υψηλό αξίωμα του SPD μετεκλογικά.

Διότι εκτός από την υποψηφιότητα για την καγκελαρία, η οποία εξαρτάται από τον ίδιο τον (ενδιαφερόμενο) πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπάρχει και η θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάϊερ ενδέχεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος τη Δημοκρατίας δεδομένου ότι απολαμβάνει τη εκτίμησης και αντιπάλων του. Ο ίδιος ο Στάινμάιερ το έχει πάντως διαψεύσει.

Κι αν ακόμα υποβάλει ο ίδιος ο Γκάμπριελ υποψηφιότητα για την καγκελαρία, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα έχει αρκετό χρόνο για να προετοιμάσει την μετά Γκάμπριελ εποχή, ώστε να εκλεγεί ο Σουλτς πρόεδρος του κόμματος και να είναι υποψήφιος καγκελάριος το 2021.

Η όλη κατάσταση είναι εξόχως ευνοϊκή για τον Μάρτιν Σούλτς, καθώς μια σειρά από αξιώματα στην Ευρώπη και την Γερμανία βρίσκονται, όπως στα χαρτιά, στα χέρια του.Ίσως να εξαρτάται μόνον από αυτόν ποιο θα τραβήξει, καταλήγει η FAZ.