Αποφασισμένος να θέσει άμεσα το θέμα της επιστροφής των αφγανών υπηκόων που βρίσκονται παράνομα στην Βουλγαρία είναι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε δηλωσεις απο την Βάρνα δήλωσε έτοιμος να θέσει άμεσα στην αφγανική κυβέρνηση το θέμα της επιστροφής των χιλιάδων αφγανών που μπήκαν παrάνομα στην Βουλγαρία και κρατούνται εκεί.

Εμείς -σ.σ η Βουλγαρία- πληρώνουμαι 40 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την στρατιωτική αποστολή της χώρας μας στο Αφγανιστάν ούτως ώστε να έχουμε καταφέρει εκεί σήμερα να είναι ήρεμα και ήσυχα τόνισε ο Μπορίσοφ.Πρέπει άμεσα να τεθεί στην αφγανική κυβέρνηση το ερώτημα πότε θα ξεκινήσει να παίρνει πίσω τους αφγανούς που κρατούνται στην Βουλγαρία κατέληξε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ρεύμα και την Ευρωπαική Ένωση η γνώμη του Μπορίσοφ είναι ότι έχει φτάσει στα οριά της στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και πρέπει και να λειτουργήσει σαν ένα σύνολο για την προστασία των εξωτερικών συνόρων αλλά και να πιέσει την Τουρκία όυτως ώστε να αρχίσει να δέχεται μετανάστες που παράνομα περασαν από το εδαφός της στην Βουλγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις από προσφυγικά ρεύματα από την στιγμη που έκλεισε η δίοδος των Δυτικών Βαλκανίων.