Ολοκληρώθηκε η τελετή αγιοποίησης της μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στο Βατικανό, με την συμμετοχή πάνω από εκατό χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της μητέρας Τερέζας».

Μετά το πέρας της τελετής, ο πάπας θα προσφέρει το μεσημεριανό γεύμα σε χίλιους πεντακόσιους φτωχούς και άστεγους, με κύριο φαγητό την ναπολιτάνικη πίτσα.

«Η μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί είναι δρακόντεια, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από εκατό «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και δεκατρείς αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

Μέρος των σχολιαστών, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει, όμως, ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που τις καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων.

«Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απαντά, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.

Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, τέλος, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.

Με ψαλμούς, κεριά και λουλούδια γιόρτασαν οι πιστοί στην Καλκούτα 

Εκατοντάδες πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, συρρέουν από το πρωί στον τάφο της Μητέρας Τερέζας, στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας, για να γιορτάσουν την αγιοποίηση της "αγίας των απόκληρων".

Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της ιεραποστολής όπου αναπαύεται, σε έναν τάφο που οι μοναχές διακοσμούν καθημερινά με ένα απόφθεγμά της, γραμμένο με πέταλα λουλουδιών.

Λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελέστηκε στην Καλκούτα μια ειδική λειτουργία στη μνήμη της Μητέρας Τερέζας. Οι πιστοί άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο ενώ οι μοναχές έψελναν ύμνους.

"Είναι μια ημέρα εορταστική, μια μέρα που εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, μια μέρα πολλαπλώς ευλογημένη", δήλωσε η αδελφή Μαίρη Λάιζα. "Οι Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας αποφάσισαν να μετατρέψουν τη σημερινή ημέρα σε γιορτή για να προωθήσουν τον σκοπό" της Μητέρας Τερέζας "που ήταν να υπηρετεί τους φτωχούς, τους ετοιμοθάνατους, τους ασθενείς. Θα παρακολουθήσουμε ολόκληρη την τελετή στο Βατικανό", πρόσθεσε.

Στον χώρο είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν την τελετή αγιοποίησης από το Βατικανό.

Η Μητέρα Τερέζα, αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Σκόπια τον Αύγουστο του 1910 και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα. Το 1950 ίδρυσε στην Ινδία το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, που σήμερα αριθμεί 5.000 μοναχές οι οποίες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των φτωχών και ζουν με αυστηρή λιτότητα. Το 1979 η Μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ανάβοντας ένα κερί, η Κόνιτσα Σεσίλια, 32 ετών, εξήγησε ότι η Μητέρα Τερέζα είχε βοηθήσει οικονομικά τους γονείς της για να την στείλουν στο σχολείο όταν ήταν μικρή. "Είχα την τύχη να την γνωρίσω. Ήταν μια αγία και αποτέλεσε έμπνευση για μένα. Η θύμησή της με παρηγορεί όταν έχω προβλήματα", είπε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και μετά τον θάνατό της, η Μητέρα Τερέζα είχε επικριθεί επειδή δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της στους πολιτικούς ηγέτες και δεν επιτέθηκε στις ρίζες της φτώχειας στον κόσμο. Γραπτά της που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής αισθανόταν ότι ο Θεός την είχε απορρίψει και η πίστη της είχε κλονιστεί τόσο που είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την ύπαρξή του.