Στην πόλη Χανγκζού στην Κίνα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη καθώς ξεκίνησε σήμερα η ετήσια σύνοδος των G​20, των 20 δηλαδή ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη, η οποία διεξάγεται στον απόηχο των εξελίξεων του Brexit, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να διαφυλάξει την ομαλή διεξαγωγή της. 

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ως ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας, ο Σι παρουσίασε συγκεκριμένα προτάσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, που αφορούν στον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, των αναπτυξιακών μοντέλων και την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και το προσφυγικό για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και τον Αμερικανό πρόεδρο, τις πρώτες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  Ο Ερντογάν είχε συνάντηση ήδη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέχεια το ραντεβού που είχαν στις αρχές Αυγούστου, όπου συζήτησαν τα βήματα για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν είναι από τα κεντρικά πρόσωπα της συνόδου, καθώς θα διεξάγει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες για το προσφυγικό και τη συμφωνία με την ΕΕ, κυρίως για το ζήτημα της διασυνδεδεμένης με αυτή κατάργησης της βίζα για τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχει επαφές με τους τους επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουσκ. Θα τα πει επίσης και με τους Ολάντ, Ρέντσι και Μέρκελ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Καθώς στην Χανγκτζού έχουν συγκεντρωθεί ηγέτες απ όλο τον πλανήτη, η πόλη των 9 εκατομμυρίων κατοίκων θυμίζει φάντασμα. Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους κατοίκους να την αδειάσουν και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής.

Στην πόλη κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα και λίγοι άνθρωποι κυκλοφορούν και τα καταστήματα έχουν κατεβασμένα τα ρολά.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει και στα εργοτάξια, κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα όπου οι εργάτες συχνά εργάζονται με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο. Περισσότερα από 200 χαλυβουργεία σε γύρω περιφέρειες έχουν κλείσει στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη ρύπανση στη διάρκεια τις συνόδου.

Οι αρχές κήρυξαν αργία μιας εβδομάδας, έκλεισαν τη Δυτική Λίμνη, το περίφημο αξιοθέατο της πόλης, και προσέφεραν δωρεάν ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας 10 δισεκ. γιουάν (1,5 δισ. δολάρια) για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να επισκεφθούν αξιοθέατα εκτός της πόλης.

Παράλληλα, είναι αυξημένα τα μέτρα αστυνόμευσης και οι περιπολίες.