Την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας εξασφάλισε σήμερα το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τερματίζοντας δεύτερο στις τοπικές εκλογές, μπροστά από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ.

Συγκεκριμένα το ακροδεξιό κόμμα AfD συγκέντρωσε το 21% των ψήφων, μετά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, έχοντας όμως υποχωρήσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011.

Τρίτο κόμμα στις τοπικές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, που είναι και εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, αναδείχθηκε το κόμμα της Μέρκελ με 19%-20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδόθηκαν από τα δίκτυα ARD et ZDF της δημόσιας τηλεόρασης.

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Grünen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

«Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ."Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει "πικρή γεύση" καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά ,τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει : "Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD - με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός".

"Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα" αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. "Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής", εκτιμά η FAZ. "Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD".

Μετά τις εκλογικές του επιτυχίες σε άλλες τοπικές εκλογές τους τελευταίους μήνες και μετά το εμβληματικό σκορ του 24% στη Σαξονία-Ανχαλτ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει εξασφαλίσει πλέον κοινοβουλευτική παρουσία σε 9 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας.

Αν και το ξενοφοβικό κόμμα έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες εκλογικές του επιδόσεις στα λιγότερο ευημερούντα κρατίδια της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, έχει εξασφαλίσει εκλογικές επιτυχίες και στην ευημερούσα δυτική Γερμανία, όπως το 15% τον Μάρτιο στην πλούσια Βάδη-Βιρτεμβέργη.

Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τότε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU.

Τότε είχε επιλέξει να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στη Γερμανία η κρίση του ευρώ και πόνταρε εξαντλητικά στο αρκετά διαδεδομένο αίσθημα ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν για τα υπόλοιπα , λιγότερο ενάρετα, μέλη της ευρωζώνης.

Αν και στις εκλογές του 2013 απέτυχε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόρθωσε να στείλει επτά βουλευτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να καταλάβει έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια.

Ομως στους κόλπους του έχει ήδη ξεσπάσει η έριδα ανάμεσα στον Μπερντ Λούκε και την Φράουκε Πέτρι, η οποία ενσαρκώνει μία πιο εθνικο-συντηρητική πολιτική γραμμή. Το συνέδριο του Έσσεν, στις αρχές του Ιουλίου 2015, δίνει τη νίκη στη Φράουκε Πέτρι και το κόμμα αρχίζει τη στροφή του προς τα δεξιά, η οποία ενισχύεται από την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες, τον Σεπτέμβριο 2015.

Με την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο γερμανικό έδαφος, η ξερή και κοφτή ρητορική της Φράουκε Πέτρι υιοθετεί αντιισλαμικές και αντιπροσφυγικές κορώνες. Φθάνει μέχρι του σημείου να προτείνει τη χρησιμοποίηση από τη γερμανική αστυνομία όπλων για να εμποδισθεί η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία.

Το κόμμα απορρίπτει τον προσδιορισμό «ακροδεξιό» και προτιμά να χαρακτηρίζεται «συντηρητικό» ή «φιλελεύθερο δεξιό».