Την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας εξασφάλισε το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τερματίζοντας δεύτερο στις τοπικές εκλογές, μπροστά από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ. Εν τω μεταξύ ο γερμανικός Τύπος, εμφανίστηκε «λάβρος» κατά της Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ήττα της.

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής», εκτιμά η FAZ. «Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD».

Για πανωλεθρία κάνει λόγο η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Με άρθρο της στην ηλεκτρονική της έκδοση με κεντρικό τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της Μέρκελ», άνοιξε πυρ κατά της Καγκελαρίου.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ."Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

Η Zeit, με τη σειρά της θεωρεί πως το αποτέλεσμα... κουνάει την καγκελάριο Μέρκελ από το θρόνο της, παρουσιάζοντας σε δημοσίευμά της, πως παρουσίασε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. 

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Συγκεκριμένα το ακροδεξιό κόμμα AfD συγκέντρωσε το 21% των ψήφων, μετά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που συγκέντρωσε το 30% των ψήφων, έχοντας όμως υποχωρήσει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011.

Τρίτο κόμμα στις τοπικές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, που είναι και εκλογική περιφέρεια της καγκελαρίου, αναδείχθηκε το κόμμα της Μέρκελ με 19%-20%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδόθηκαν από τα δίκτυα ARD et ZDF της δημόσιας τηλεόρασης.