Δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα των χθεσινών περιφερειακών εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου το κόμμα της πήρε την τρίτη θέση πίσω από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Παράλληλα, τόνισε ότι η προσφυγική πολιτική της ήταν σωστή και δεσμεύθηκε να "ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη" των Γερμανών.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε:

Όλοι οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη και φυσικά πρώτη εγώ. Ασφαλώς και είμαι κι εγώ υπεύθυνη.

Η καγκελάριος επέμεινε πάντως πως η απόφασή της να υποδεχθεί μαζικά τους πρόσφυγες το 2015 ήταν "η σωστή".

"Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, το ζήτημα της ενσωμάτωσης και της επαναπροώθησης των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο", δήλωσε.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως "ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία μειώθηκε σημαντικά" το 2016.

Αναφερόμενη εξάλλου στο θέμα της Συρίας, η Μέρκελ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαδραματίζει έναν ρόλο κλειδί όσον αφορά το αν θα καταστεί δυνατό να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι της ανατολικής Συρίας.

"Είναι εξαιρετικά επείγον. Είναι σαφές πως ο χρόνος πιέζει, καθώς οι άνθρωποι υποφέρουν", δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο τέλος της συνόδου της G20.

Η ίδια δήλωσε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια μεγαλύτερη εκεχειρία που θα επέτρεπε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.