Νέα τραγωδία συγκλονίζει την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καθώς σήμερα από διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη περιοχή της πόλης 24 άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλοι 91 τραυματίστηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε τις πρωινές ώρες σε σημείο πολύ κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η νέα αυτή επίθεση, που αποδίδεται στους Ταλιμπάν και σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από εκείνη που είχε εκδηλωθεί εναντίον του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Μοχάμαντ Ραντμάνες, είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις που προέρχονταν από μια περιοχή κοντά σε κυβερνητικά κτίρια και σε μια αγορά, σε πολυσύχναστη διασταύρωση.

Στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα από την πρώτη έκρηξη, πάνω σε μια γέφυρα, σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, προκαλώντας τη δεύτερη έκρηξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Μοχάμαντ Ισμαήλ Καούσι, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με έναν εκπρόσωπό τους, τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, να αναφέρει στο Twitter ότι στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν το υπουργείο Άμυνας και της δεύτερης οι αστυνομικοί.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση. "Οι εχθροί του Αφγανιστάν χάνουν τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας. Για αυτό εξαπολύουν επιθέσεις σε δρόμους, σε πόλεις, σε τζαμιά, σε σχολεία και στους απλούς ανθρώπους", τόνισε.

Οι αρχές του Αφγανιστάν προετοιμάζονται για μια σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, όπου ξένοι δωρητές αναμένεται να απευθύνουν έκκληση προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα και τα επόμενα χρόνια, καθώς ανησυχούν για την ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.