Τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις τον Νοέμβριο στο Παρίσι περιγράφει το CNN. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στην πόλη του φωτός πέρασαν στην Ελλάδα από τη Σμύρνη, μέσα σε μια βάρκα με πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει το CNN, που επικαλείται έγγραφα από εσωτερικές ευρωπαϊκές έρευνες, οι δύο ύποπτοι για επιχειρησιακή συμμετοχή στο ISIS, είναι ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι και ο Πακιστανός συνταξιδιώτης του, Μουχάμαντ Ουσμάν.

Οι δύο συλληφθέντες, έφυγαν από τη Ράκκα, έξι εβδομάδες πριν από το μακελειό του Μπατακλάν. Οι άλλοι δύο, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ και ο Μοχάμαντ αλ Μαχμόντ, ανατινάχθηκαν έξω από το εθνικό στάδιο του Παρισίου.

Η ομάδα, πέρασε από την Συρία στην Τουρκία στις αρχές του Οκτώβρη και πήγε στις τουρκικές ακτές. Χαρακτηριστικό είναι πως οι τέσσερις άνδρες δεν γνώριζαν τα πραγματικά ονόματα των υπολοίπων, ενώ δεν είχαν πληροφορηθεί για την επίθεση. Το ταξίδι τους, είχε συντονιστεί από έναν ηγέτη του ISIS, γνωστό ως Αμπού Αχμάντ, ο οποίος τους έδωσε ειδικά προγραμματισμένα κινητά και πλαστά συριακά διαβατήρια. Τους έδινε χρήματα μέσω ενδιάμεσων οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπιστούν και επικοινωνούσε μαζί τους χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες εφαρμογές.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι τζιχαντιστές πέρασαν από τη Σμύρνη στην Ελλάδα, με μια βάρκα, ωστόσο τότε το Ελληνικό Ναυτικό τους σταμάτησε, με το CNN να καταγράφει στο γράφημα του ότι κρατήθηκαν στη Λέρο. 

Μάλιστα, το CNN επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές Αρχές, επισημαίνοντας:

Οι ελληνικές Αρχές, ανακάλυψαν τα πλαστά συριακά διαβατήρια του Χαντάντι και του Ουσμάν. Συνελήφθησαν, τους πήραν τα χρήματα και κρατήθηκαν για έναν μήνα. 

Οι πηγές, δήλωσαν στο CNN ότι η καθυστέρηση ήταν σημαντική. «Ως αποτέλεσμα δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι Έλληνες απελευθέρωσαν τον Χαντάντι και τον Ουσμάν στα τέλη Οκτωβρίου», προσθέτει το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, ο Χαντάντι και ο Ουσμάν οργάνωναν νέο χτύπημα, ενώ περίμεναν και έναν τρίτο άνδρα, με το όνομα Αμπίντ Ταμπαούνι.