Νέα κόντρα φαίνεται πως ανακύπτει ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Συγκεκριμένα με το προσωνύμιο... «Π... γιος» αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων καλώντας τον να μην κάνει μαθήματα στη χώρα του για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν οι δυο τους συναντηθούν στο Λάος.

Ο αριστερός, επικρινόμενος και ως λαϊκιστής νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων εξερράγη όταν του έγινε σχετική ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει σε ενδεχόμενες πιέσεις του κ. Ομπάμα.

«Πρέπει να έχεις σεβασμό. Δεν πρέπει απλώς να εκτοξεύεις ερωτήσεις και δηλώσεις. Π... γιε, θα σε βρίσω σε αυτό το φόρουμ», δήλωσε ο κ. Ντουτέρτε, λίγο πριν πετάξει για το Λάος, όπου θα υπάρξει σύνοδος της Ένωσης των Εθνών της Νότιας Ασίας.

«Θα κυλιστούμε στη λάσπη σαν τα γουρούνια εάν το κάνεις αυτό σε εμένα», είπε ακόμη ο κ. Ντουτέρτε.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων ανεμένετο να έχει άτυπη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα την Τρίτη το απόγευμα, στο περιθώριο της συνόδου του ASEAN στη Βιεντιάν, πρωτεύουσα του Λάος.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του κ. Ντουτέρτε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με την πιθανή συνάντηση των δύο ανδρών.
Αποκάλεσε τον κ. Ντουτέρτε «τύπο με έντονο ταμπεραμέντο», ενώ ανέφερε ότι θα εξετάσει μαζί με το επιτελείο του κατά πόσον μια συνάντηση μαζί του «θα είχε κάποιο νόημα».

Τους τελευταίους δύο μήνες, 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Φιλιππίνες, στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο κ. Ντουτέρτε στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Ωστόσο, πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται και άνθρωποι οι οποίοι είναι απλώς ύποπτοι, ενώ η αστυνομία έχει εντολή «να πυροβολεί για να σκοτώσει».