Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή επίθεση του προέδρου των Φιλιππίνων  Ροντρίγκο Ντουτέρτε στον Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ματαιώνει τελικά την συνάντησή τους, καθώς θεωρεί ότι ''ίσως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για εποικοδομητική συζήτηση''.

Την ίδια στιγμή, τη λύπη του για το γεγονός εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

"Λυπάται που τα σχόλιά του μπροστά στους δημοσιογράφους προκάλεσαν τέτοια πολεμική", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την σύνοδο κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Λάος, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο αρχηγοί κρατών.

Αναφερόμενος στον σχολιασμό που αναμενόταν να κάνει ο Ομπάμα όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, κυρίως όσον αφορά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στις Φιλιππίνες, ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε χθες τον Ομπάμα "πουτάνας γιο" σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση των Φιλιππίνων.

"Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξήγησε ότι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα θα τον νουθετούσε σχετικά με τις εξωδικαστικές εκτελέσεις τον οδήγησαν σε αυτό το δηλητηριώδες σχόλιο", είναι η εξήγηση που δίδεται στην ανακοίνωση των αρχών των Φιλιππίνων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ματαίωσε συνάντηση που προβλεπόταν να έχει σήμερα με τον Ντουτέρτε στη Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε.

"Οι αντιπροσωπείες μας συμφώνησαν ότι υπό το φως των προβλημάτων πάνω στα οποία πρέπει ακόμη να εργαστούμε, η διμερής συνάντηση ανάμεσα στα δύο έθνη μας αναβάλλεται επ'αόριστον", ανακοίνωσε από την πλευρά της η Μανίλα.