Ο κινέζος διαφωνών Αϊ Ουέιουεϊ που αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ ύστερα από τουλάχιστον δυόμισι μήνες μυστικής κράτησής του, "δεν έχει δικαίωμα να αναχωρήσει από το Πεκίνο χωρίς άδεια", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η εγγύηση έχει διάρκεια ενός έτους και "κατά την περίοδο αυτή, ο Αϊ Ουέιουεϊ εξακολουθεί να υπόκειται σε έρευνα. Δεν έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το Πεκίνο χωρίς άδεια", είπε ο εκπρόσωπος Χονγκ Λέι σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

"Πρέπει να απολογηθεί χωρίς να καθυστερήσει στις κλητεύσεις του δικαστηρίου χωρίς να καταστρέψει τα τεκμήρια", τόνισε ο Χονγκ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Αϊ αφέθηκε ελεύθερος "λόγω της καλής του συμπεριφοράς, καθώς ομολόγησε τα εγκλήματα φοροδιαφυγής που διέπραξε και εξαιτίας του διαβήτη, της χρόνιας νόσου από την οποία πάσχει".

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουέιουεϊ δήλωσε ότι "είναι ευτυχής που είναι ελεύθερος" αλλά ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες στον Τύπο για τις συνθήκες της ξαφνικής απελευθέρωσής του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

"Είμαι καλά και είμαι ευτυχής που επιστρέφω στην οικογένειά μου", δήλωσε τηλεφωνικά ο 54χρονος καλλιτέχνης, σκληρός επικριτής του κομμουνιστικού καθεστώτος, του οποίου η κράτηση στις αρχές Απριλίου είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης σε όλο τον κόσμο.

"Είμαι ελεύθερος υπό όρους. Δεν μπορώ να δώσω καμιά πληροφορία. Δεν θα δώσω συνέντευξη", τόνισε ο Ουέιουεϊ.

Ο δικηγόρος του, ο Λιού Σιοαγιάν, είπε ότι το κατηγορητήριο που αναφέρει "σκόπιμη καταστροφή λογιστικών αποδείξεων" θα μπορούσε να στείλει στη φυλακή στον Αϊ Ουέιουεϊ, ενώ η απλή φοροδιαφυγή τιμωρείται τις περισσότερες φορές με πρόστιμο στην Κίνα.

"Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οι δράστες φοροδιαφυγής τιμωρούνται με πρόστιμο και δεν έχουν ποινική ευθύνη. Ωστόσο το πρόβλημα, είναι ότι υπάρχει επίσης η κατηγορία της σκόπιμης καταστροφής λογιστικών αποδείξεων", εξήγησε στη σελίδα του στο Twitter, o δικηγόρος.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα κανένα αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο καλλιτέχνης, γιός του διάσημου συγγραφέα Αϊ Σινγκ, ο οποίος μετείχε στη σύλληψη της "Φωλιάς του Πουλιού" του σταδίου όπου πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και που πολλές φορές συγκρούστηκε με το κινεζικό καθεστώς επικρίνοντάς το ανοιχτά και υποστηρίζοντας ανθρωπιστικά ζητήματα.
TAGS