Την αποκάλυψη ότι υπάρχει και ''τρέφεται'' ένας τρομοκρατικός ''μυστικός στρατός'' της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη κάνει σήμερα η βέλγικη εφημερίδα De Standaard. 

Στο άρθρο της σημειώνει, επίσης, ότι οι «ενεργοί» θύλακες στο Παρίσι αποδείχτηκαν τελικά πολυπληθέστεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, δυσκολεύοντας, με αυτόν τον τρόπο το έργο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και έλαβε χώρα το χτύπημα στο Bataclan βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε εγρήγορση. 

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι βελγικές διωκτικές αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ αποκαλύπτει πως οι τρομοκράτες σχεδίαζαν ακόμα περισσότερες επιθέσεις, περά από το διπλό πολύνεκρο χτύπημα στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Αποκαλύπτει, δε, ότι θύλακες του Ισλαμικού Κράτους σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ολλανδία, αλλά και σε εμπορικά κέντρα στο Βέλγιο.

Παράλληλα, η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο κύριο άρθρο της, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκράτες διαθέτουν αξιοσημείωτες οργανωτικές ικανότητες, με δαιδαλώδες οργανόγραμμα.

Διατυπώνει, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η επιβολή μιας κατάστασης εκτακτης ανάγκης θα αποδεικνυόταν «ατελέσφορη» στον βαθμό που η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους απαιτεί άλλα μέσα και άλλου τύπου παρεμβάσεις.

Κάνει, δηλαδή λόγο για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αλλά και ένα καλύτερο δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών.

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και όλη η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την πολύνεκρη διπλή επίθεση στο μετρό και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. 

Η στιγμή εκείνη σήμανε και την άμεση κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικές υπηρεσίας, που έχει, πλέον, στην διάθεσή της στοιχεία για την δράση δεκάδες ''θυλάκων'', αλλά και έχει βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα άτομα, κάποια από αυτά ήδη σεσημασμένα.