Την πόρτα στους πρώτους πρόσφυγες ετοιμάζεται να ανοίξει το Παρίσι και όπως δήλωσε σήμερα η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, το πρώτο κέντρο φιλοξενίας θα λειτουργήσει «γύρω στα μέσα Οκτωβρίου» και θα έχει αρχική δυναμικότητα 400 θέσεων.

Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργήσει σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στο βόρειο Παρίσι, θα είναι για άνδρες μόνους οι οποίοι θα μπορούν για μια περίοδο "πέντε έως δέκα ημερών" να μείνουν εκεί και να "επωφεληθούν από ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογικής βοήθεια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου.

Η δυναμικότητα του κέντρου θα ανέλθει στις «600 θέσεις έως τα τέλη του έτους», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου ένας δεύτερος χώρος δυναμικότητας 350 θέσεων θα ανοίξει σε ένα παλιό εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού, στο Ιβρί-σιρ-Σεν, για «τους ευάλωτους πληθυσμούς, τις γυναίκες, τα παιδιά που έχουν ανάγκη μια πολύ πιο σημαντική συνοδεία».

«Αν χρειάζεται να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι, θα το κάνουμε αν είναι απαραίτητο», είπε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας προειδοποιώντας πως οι χώροι που έχουν εξασφαλιστεί είναι «προσωρινοί χώροι που πρέπει να υποδεχθούν, μέσα σε δύο έως τέσσερα χρόνια, άλλα σχέδια» και «θα πρέπει να τους αποδεσμεύσουμε» εγκαίρως.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να στεγάσουμε τους ανθρώπους περιμένοντας μέχρις ότου προσανατολιστούν» προς άλλους μηχανισμούς προσωρινής στέγασης, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, εξηγώντας πως το σχέδιο θα διαχειρίζεται μια φιλανθρωπική οργάνωση, η Emmaüs solidarités.

Η αρχική επένδυση ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων έχει αναλάβει να καλύψει η πόλη του Παρισιού.

Από τον Ιούνιο του 2015, στο Παρίσι έχουν γίνει περισσότερες από είκοσι μεταφορές και "στεγάσεις" μεταναστών σε κέντρα προσωρινής στέγασης, στάδια ή δωμάτια ξενοδοχείων.

Σήμερα εκκενώθηκε ένας καταυλισμός όπου ζούσαν εκατοντάδες άτομα βόρεια της πρωτεύουσας.