current views are: 7

6 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:58

Άρχισαν τα όργανα για τη Μέρκελ – Εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά πυρά μετά την εκλογική ήττα

Δριμεία κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για την πολιτική της στο μεταναστευτικό σχολιάζοντας ότι η χώρα είναι «διχασμένη»,άσκησε ο Χορστ Ζεεχόφερ στον απόηχο των τοπικών εκλογών της Κυριακής.

Δημοσίευση 19:58’

Δριμεία κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για την πολιτική της στο μεταναστευτικό σχολιάζοντας ότι η χώρα είναι «διχασμένη»,άσκησε ο Χορστ Ζεεχόφερ στον απόηχο των τοπικών εκλογών της Κυριακής.

Δριμεία κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ για την πολιτική της στο μεταναστευτικό σχολιάζοντας ότι η χώρα είναι «διχασμένη», όπως σπανίως στο παρελθόν» και ότι «η απώλεια εμπιστοσύνης είναι ραγδαία» άσκησε μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του «αδελφού» κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ.

Με αφορμή την ήττα του κόμματος της Μέρκελ και μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου συγκέντρωσε χαμηλότερο ποσοστό και από το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, σχολίασε ότι: «Η κατάσταση για τους συντηρητικούς είναι πολύ απειλητική» είπε ο Ζεεχόφερ προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσει με «την πολιτική του Βερολίνου» και πως «οι πολίτες δεν κατανοούν πλέον πως χαράσσεται η γερμανική πολιτική. Επικρατεί η εντύπωση ότι γίνεται εκ του μακρόθεν και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός».

Ο ηγέτης της Βαυαρίας είπε ακόμη ότι η καγκελάριος δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη μεταναστευτική κρίση και ζήτησε έναν «ξεκάθαρο προσανατολισμό» των δύο χριστιανικών κομμάτων στα ζητήματα της φορολόγησης, των συντάξεων και της προσφυγικής πολιτικής. Αυτή η «διασαφήνιση» θα πρέπει να επιτευχθεί ως τον Οκτώβριο. «Ως τότε θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους χριστιανοδημοκράτες», τόνισε ο Ζεεχόφερ.

Ενώ οι ομοσπονδιακές εκλογές απέχουν μόλις έναν χρόνο, η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα και να δεχτεί στη χώρα περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild, το ποσοστό των συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) σε ομοσπονδιακό επίπεδο παραμένει στο 30,5% ενώ το AfD συγκεντρώνει ποσοστό 15%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι πιθανός προάγγελος αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας αφού εκτός από τις αντιδράσεις της CSU και  Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν τον σχηματισμό κυβέρνησης ούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε με την Αριστερά της βορειοανατολικής Γερμανίας με τον πρόεδρο μάλιστα του SPD Ράλφ Στέγκνερ.να  ”βλέπει” αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία.

Συγκεκριμένα, έπειτα από το καταστροφικό αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, είναι σαφές ότι «η Αγγελα Μέρκελ έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε στο Spiegel online ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και κυβερνητικού εταίρου Ραλφ Στέγκνερ, υπονοώντας ότι οι μέρες της είναι μετρημένες, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις πολιτικών των συντηρητικών και κεντρώων γερμανικών κομμάτων κατά της καγκελαρίου.

«Λάβρος» κατά της Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ήττα της, εμφανίστηκε άλλωστε και ο γερμανικός Τύπος.

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε το αποτέλεσμα «στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα». «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής», εκτίμησε η FAZ και σχολιάσε ότι «πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD».

Για πανωλεθρία έκανε λόγο η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της Μέρκελ».

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», έγραψε η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .”Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

Η Zeit, με τη σειρά της θεωρεί πως το αποτέλεσμα… κουνάει την καγκελάριο Μέρκελ από το θρόνο της, παρουσιάζοντας σε δημοσίευμά της, πως παρουσίασε ο διεθνής Τύπος το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. 

Η ίδια η Μέρκελ δήλωσε δυσαρεστημένη για το αποτέλεσμα αλλά υπερασπίστηκε τις επιλογές της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης σημειώνοντας ότι: «Όλοι οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη και φυσικά πρώτη εγώ. Ασφαλώς και είμαι κι εγώ υπεύθυνη» αλλά  επιμένοντας πως η απόφασή της να υποδεχθεί μαζικά τους πρόσφυγες το 2015, για την οποία έχει συγκεντρώσει επικρίσεις εναντίον της, ήταν «η σωστή».

 


σχετικα αρθρα