Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των σχέσεών του με μια εταιρεία η οποία εμφανίζεται στα Έγγραφα του Παναμά, γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει μια θέση στη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ισπανική κυβέρνηση χθες.

Ο Σόρια δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια χθες. Η εφημερίδα El Mundo ωστόσο ανέφερε πως ο πρώην υπουργός ενημέρωσε με μια επιστολή του το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ότι αποσύρεται διότι του ζητήθηκε από την κυβέρνηση κι εξαιτίας της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Το γεγονός ότι η κεντροδεξιά υπηρεσιακή κυβέρνηση ονόμασε την Παρασκευή τον Σόρια αντιπρόσωπο της Ισπανίας στην ΠΤ προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης στη χώρα και επικρίθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Η υπόθεση ήλθε στο φως σε μια ευαίσθητη στιγμή στην Ισπανία, καθώς οι αντεγκλήσεις και οι ασυμφωνίες των πολιτικών κομμάτων ωθούν τη χώρα προς μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο.

Ο Χοσέ Μανουέλ Σόρια υπέβαλε την παραίτησή του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση τον Απρίλιο, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις σχέσεις του με μια εξωχώρια εταιρεία στο βρετανικό νησί της Υερσέης. Ο Σόρια υποστήριξε τότε πως παραιτήθηκε για να περιορίσει το όποιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και διέψευσε ότι ενέχεται σε οτιδήποτε παράνομο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) απώλεσε την πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή στις εκλογές του Δεκεμβρίου, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στην Ισπανία, ενώ παρότι κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Ιουνίου, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ικανό αριθμό εδρών για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παραμένει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τα ισπανικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός του PP Μαριάνο Ραχόι δυσκολεύεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων ώστε να αναλάβει για μια δεύτερη θητεία.

Ο διορισμός του Σόρια στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας προκάλεσε σάλο, με τα κόμματα να απαιτούν εξηγήσεις στη Βουλή από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Ραχόι ανασήκωσε τους ώμους ερωτηθείς για τον διορισμό του Σόρια τη Δευτέρα, περιοριζόμενος να παρατηρήσει ότι ο πρώην υπουργός δεν είναι πλέον ενεργός στην πολιτική, όμως ακόμη και στελέχη του PP έδειξαν ξεκάθαρα τη δυσφορία τους κι αμφισβήτησαν τον διορισμό.

Σχεδόν 290.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει ως χθες μια αίτηση στο Διαδίκτυο προς την Παγκόσμια Τράπεζα να ασκήσει βέτο στον διορισμό του Σόρια.