Η κόντρα μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας καλά κρατεί με την κόντρα να κλιμακώνεται μεταξύ των δυο χωρών ακόμη και σε θρησκευτικό επίπεδο.

Τελευταίο περιστατικό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο αποκλεισμός των Ιρανών πιστών από το προσκύνημα της Μέκκας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αίσθηση και ταυτόχρονα την οργή του Ιρανού προέδρου Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια» δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του ισλάμ.

Να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράν εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που οι πιστοί δεν θα συμμετάσχουν στο προσκύνημα στη Μέκκα

«Οι χώρες της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να επιλύσουν τα προβλήματα και να τιμωρήσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος. «Εάν το πρόβλημα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση περιοριζόταν στο χατζ (το προσκύνημα στη Μέκκα), θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. Όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, με τα εγκλήματα που διαπράττει στην περιοχή και με την υποστήριξή της στην τρομοκρατία, χύνει το αίμα των μουσουλμάνων στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και βομβαρδίζει τις γυναίκες και τα παιδιά της Υεμένης», είπε.

Στο σημείο αυτόν να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από το τελευταίο περιστατικό του αποκλεισμού προσκυνήματος στους Ιρανούς, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία εδώ και χρόνια επιδίδονται σε έναν πόλεμο δι΄αντιπροσώπων για την επέκταση της επιρροής τους, κυρίως στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης. Μάλιστα οι δυο χώρες έχουν διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας από τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Ριάντ μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις σαουδαραβικές αρχές για «φανατισμό» απαντώντας στον μεγάλο μουφτή της Σαουδικής Αραβίας που είχε δηλώσει ότι οι ιρανοί δεν είναι μουσουλμάνοι.