του Δημήτρη Δεληολάνη

Μόλις δυόμιση μήνες από το θρίαμβο της στις δημοτικές εκλογές του Ιούνη, η Δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι παραπαίει, αφού έχει εξοργίσει το κόμμα της,  το Κίνημα 5 Αστέρων, αλλά και τους Ρωμαίους.

Η κρίση ξέσπασε αιφνιδιαστικά τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν σε μια νύχτα παραιτήθηκαν πέντε κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης του Δήμου, λίγες εβδομάδες μετά το διορισμό τους. Η πιο σημαντική απώλεια ήταν εκείνη της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου της Δημάρχου, Κάρλα Ραϊνέρι, μια αυστηρή δικαστικός που έπρεπε να επιβλέπει και να επιτηρεί επί του Δήμου ώστε να αποφευχθούν τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος. Και πιο συγκεκριμένα εκείνο που οι εισαγγελείς αποκάλεσαν το 2012 “Mafia Capitale” («Μαφία στην Πρωτεύουσα») και για το οποίο είναι υπόδικος ο ακροδεξιός πρώην Δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο. Επί της θητείας του Σικελοί και Ναπολιτάνοι μαφιόζοι συνεργάζονταν  με νεοφασίστες πρώην τρομοκράτες που ο ίδιος ο Αλεμάνο είχε προσλάβει στο Δήμο ώστε να λεηλατήσουν ό,τι είχε μείνει στα ταμεία.

Αυτό έπρεπε να προσέξει η δικαστής, η οποία όμως βρόντηξε την πόρτα πριν καλά καλά κλείσει μήνα. Ο λόγος είναι απλός. Η Δήμαρχος, σύμφωνα με την Ραϊνέρι, δεν την ενημέρωνε για τίποτα και δεν την άφηνε να ελέγξει τίποτα. Μαζί της παραιτήθηκε κι ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τα οικονομικά και οι τρεις επικεφαλής δύο δημοτικών επιχειρήσεων, της συγκομιδής απορριμμάτων και των συγκοινωνιών.

Πριν ακόμη προλάβει η Δήμαρχος να συνέλθει, ιδού και δεύτερο κύμα παραιτήσεων. Ο πρώτος που βρόντηξε την πόρτα ήταν ο γραμματέας της δημοτικής «κυβέρνησης» Σαλβατόρε Ρωμαίο, βαθύς γνώστης των μηχανισμών που κινούν τη δημοτική αρχή στο Μέγαρο του Καπιτωλίου, αφού από απλός υπάλληλος είχε αναδειχτεί ως δεξί χέρι του πρώην Δημάρχου Αλεμάνο. Η δεύτερη απώλεια για την Ράτζι ήταν η αντιδήμαρχος για θέματα περιβάλλοντος (αφού επί μια δεκαετία υπήρξε ισχυρή σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης απορριμμάτων) Πάολα Μουράρο.

Προκειμένου να παραμείνει στη θέση της, η Μουράρο είχε επανειλημμένως αρνηθεί ότι κατηγορήθηκε για την υπόθεση  “Mafia Capitale”. Οι κανόνες του Κ5Α, είναι αυστηρότατοι κι απαγορεύουν να αναλαμβάνει δημόσια θέση ακόμη κι όποιος έλαβε μια απλή δικαστική κλίση. Όπως ακριβώς συνέβη με την ισχυρή σύμβουλο: η εισαγγελία της Ρώμης αποκάλυψε πως διεξάγονται έρευνες εις βάρος της ώστε να εξακριβωθεί εάν συμμετείχε στις ατασθαλίες της μαφιόζικης- νεοφασιστικής κοινοπραξίας στο τομέα των απορριμμάτων.

Αποκαλύφθηκε επίσης πως τόσο η Δήμαρχος όσο και  το ηγετικό στέλεχος και υποψήφιος Πρωθυπουργός του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν επίσης ενήμεροι, αλλά όχι μόνο δεν απαίτησαν την παραίτηση της Μουράρο, αλλά έκαναν τα πάντα για να την καλύψουν. Την Τρίτη ο Ντι Μάιο ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης RAI3, αλλά την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμετάσχει. Ο ανταγωνιστής του για την Πρωθυπουργία Ντι Μπατίστα διέκοψε το τουρ υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα κι έσπευσε να γυρίσει στη Ρώμη.

Την ένταση τροφοδότησε και η απόφαση της  Ράτζι να αντικαταστήσει  τον παραιτηθέντα αντιδήμαρχο οικονομικών με έναν δικαστικό, τον Ραφαέλε Ντε Ντομίνιτσις, γνωστό για τις συντηρητικές του απόψεις. Μετά από μεγάλες πιέσεις του Τύπου, η Δήμαρχος παραδέχτηκε πως το όνομα του Ντε Ντομίνιτσις της το υπέδειξε ο πρώην προϊστάμενος της στο δικηγορικό γραφείο του Τσέζαρε Πρέβιτι.

Ο  Πρέβιτι, που αυτοχαρακτηρίζεται «στρατευμένος φασίστας», υπήρξε για σχεδόν μισό αιώνα δικηγόρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά την κάθοδο του τηλεοπτικού μεγιστάνα στον πολιτικό στίβο, το 1994, ο  Πρέβιτι χρημάτισε Υπουργός Άμυνας. Γρήγορα όμως η εισαγγελία της Ρώμης άρχισε να διεξάγει έρευνες εις βάρος του και το 2006 καταδικάστηκε οριστικά με την κατηγορία ότι είχε διοργανώσει και διηύθυνε παραδικαστικό κύκλωμα στη Ρώμη.

Προεκλογικά η Ρέτζι δεν έκρυψε ότι όλη η δικηγορική της σταδιοδρομία διεξήχθη στο δικηγορικό γραφείο  Πρέβιτι, αλλά αρνείτο πως αυτό σήμαινε και πολιτική ταύτιση με τον εργοδότη της. Το γεγονός όμως ότι κατέφυγε στο προηγούμενο επαγγελματικό περιβάλλον της για συμβουλές και υποδείξεις ενισχύει την εικόνα εγγύτητας προς τους ακροδεξιούς της περιόδου Αλεμάνο. Δεν είναι τυχαίο πως δεξί της χέρι και «σκαιά προσωπικότης» παραμένει ο  Ραφαέλε Μάρα, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας και στενός συνεργάτης του ακροδεξιού Δημάρχου, ο οποίος κατάφερε να μην εμπλακεί στις έρευνες για το μαφιόζικο- νεοφασιστικό κύκλωμα.

Η δυσαρέσκεια των Ρωμαίων ψηφοφόρων είναι έντονη κι εκφράζεται με θυελλώδεις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Κ5Α: η Δήμαρχος, είναι η κατηγορία, έδειξε «να γέρνει πολύ προς τα δεξιά» κι αυτό «την εμποδίζει να επιλέξει μια αξιοπρεπή και έντιμη ομάδα στελεχών» σε θέση να κυβερνήσουν μια ιδιαίτερα προβληματική και υπερχρεωμένη πόλη όπως είναι η Ρώμη. Σήμερα το χρέος της Ρώμης  ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά από τα συνολικά 2.800 λεωφορεία της Ρώμης είναι ακινητοποιημένα, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται και στη συγκομιδή των απορριμμάτων. Ακόμη και το τουριστικό κέντρο της Ρώμης έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τις δημοτικές αρχές σε Ιταλούς και ξένους πράκτορες που το έχουν σταδιακά μετατρέψει σε τουριστικό λούνα παρκ .

Η κρίση του Δήμου της Ρώμης παρέσυρε και την ηγεσία του Κ5Α. Ο Ρομπέρτο Καζαλέτζο, γιός του συνιδρυτή του Κινήματος κι επικεφαλής της εταιρείας Casaleggio Associati που ελέγχει τις ιστοσελίδες του Μπέπε Γκρίλο και του Κ5Α, προσπάθησε να ελέγξει την Δήμαρχο δημιουργώντας κάτι σαν «Διευθυντήριο», στο οποίο συμμετέχουν ο Ντι Μάιο και ο ανταγωνιστής του για τη θέση του υποψήφιου Πρωθυπουργού Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα.

Στην αγωνία του να μην επαναληφθεί η περίπτωση του Δημάρχου της πόλης Parma, του οποίου η ένταξη στο Κ5Α ανεστάλη διότι απαιτούσε να κυβερνήσει ο ίδιος την πόλη του, το «Διευθυντήριο» θέλησε να θέσει υπό τον αυστηρό έλεγχο του και την Ράτζι. Αλλά οι υποδείξεις αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, αντιθετικές, και οδήγησαν γρήγορα σε αδιέξοδο.

Η πρώτη σημαντική εμπειρία διακυβέρνησης του Κ5Α στην ιταλική πρωτεύουσα δείχνει πόσο αδύναμο αποδείχτηκε τελικά το οργανωτικό πρότυπο μέσω Διαδικτύου που ευαγγελίζεται o Καζαλέτζο και αποδέχτηκε άκριτα ο πολιτικά μάλλον αφελής Μπέπε Γκρίλο. Τα κέντρα εξουσίας εντός του Κ5Α έχουν πολλαπλασιαστεί και ακόμη και στελέχη φιλόδοξα αλλά χωρίς κανένα προίκισμα, καταφέρνουν να επηρεάσουν καταστάσεις, όπως κάνει συστηματικά η βουλευτής Ρομπέρτα Λομπάρντι στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εκλογική πελατεία στην Ρώμη.

Η Ράτζι επιλέχτηκε ως υποψήφια Δήμαρχος σε εκλογές μέσω Διαδικτύου στις οποίες συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από τους χίλιους ψηφοφόρους. Η εκλογή της ως Δήμαρχο δεν συνέβη εξ αιτίας αλλά παρά τα όσα έλεγε δημοσίως στην προεκλογική περίοδο, όταν φάνηκε πως αγνοούσε παντελώς θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα έπρεπε να ανησυχήσει τους Ρωμαίους ψηφοφόρους. Αλλά ήταν  τέτοια η απογοήτευση για το τεράστιο σκάνδαλο της θητείας Αλεμάνο και τόσο μεγάλη η οργή για τον σκαιότατο τρόπο με τον οποίο πέρυσι το Δημοκρατικό Κόμμα ανέτρεψε τον Δήμαρχο Ινιάτσιο Μαρίνο (του ιδίου κόμματος!), που η ανάγκη για ριζική αλλαγή υπερίσχυσε ευρέως  απέναντι σε κάθε λογική επιφύλαξη.

Το θέμα της Ρώμης γίνεται ακόμη πιο οδυνηρό για το Κ5Α καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα με θέμα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διευκρίνισε πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μεταξύ 15ης Νοεμβρίου και 5ης Δεκεμβρίου.

 Το Κ5Α πρωτοστατεί στην εκστρατεία υπέρ του όχι. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γερό προβάδισμα σε σχέση με το κυβερνών  Δημοκρατικό Κόμμα του Ρεντσι και στις βουλευτικές εκλογές. Οι οποίες εκλογές θα έπρεπε κανονικά να διεξαχθούν σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα. Υπό τον όρο, βεβαίως, να καταφέρει ο Γκρίλο να διατηρήσει ζωντανό το κίνημα του μέχρι εκείνη την ημέρα.