Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα αποτελέσει όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
Ο κ. Γέρεμιτς, διευκρίνισε ότι δεν άκουσε από τον κ. Φούλε ότι η αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα μπορούσε να είναι όρος για την ένταξη της Σερβίας στην Ένωση.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης τύπου επανέλαβε τη θέση ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι η θέση της Σερβίας για το θέμα αυτό δεν θα αλλάξει «τις επόμενες μέρες, εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, τους επόμενους αιώνες».

Ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι η περιφερειακή συνεργασία θα παραμείνει προτεραιότητα της σερβικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση εκτίμησαν ότι είναι αναγκαίο με το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα καταστήσουν δυνατή τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στο Κόσοβο.

Σε ερώτηση σχετική με τη θέση του Γερμανικού Κοινοβουλίου ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου για να γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ Φούλε είπε ότι «σέβεται την άποψη των βουλευτών των ευρωπαϊκών χωρών», αλλά τώρα δεν μπορεί να κάνει λόγο για νέες προϋποθέσεις στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

«Όταν παραδώσαμε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σαφήνεια είπαμε ότι δεν γίνεται αναφορά στο Κόσοβο. Εκείνο που πιστεύω ότι αποτελεί προτεραιότητα τώρα είναι η επίλυση πρακτικών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και βλέπω ότι οι συνομιλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένω συγκεκριμένα αποτελέσματα τις εβδομάδες που έρχονται», είπε ο κ. Φούλε.

Ανέφερε ακόμη ότι «είναι σημαντικό όταν η Σερβία φθάσει στο τέλος της πορείας ένταξης να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, επειδή κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα στηρίξει τη διεύρυνση προς ένα μέλος που έχει εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή ή με τις γειτονικές χώρες».

Οι κ.κ. Φούλε και Γέρεμιτς συμφώνησαν ότι ολόκληρη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων έχει ευρωπαϊκή προοπτική και ότι η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστη, δηλαδή οι χώρες της περιοχής να εκπληρώνουν τους όρους και τα κράτη - μέλη της ΕΕ να απαντούν κατάλληλα στην πρόοδο.