Τη βούλησή του να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύεται αν εκλεγεί να γεμίζει το Γκουαντάναμο με «βρώμικους τύπους».

Μιλώντας σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Λάος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε:

Δεν προτίθεμαι να απαρνηθώ (το κλείσιμο του Γκουαντάναμο), το οποίο χρησιμοποιείται ως «εργαλείο στρατολόγησης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα καταβάλλει προσπάθειες από το 2009 για να κλείσει η αμφιλεγόμενη στρατιωτική φυλακή, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι εφεξής παραμένουν 61 κρατούμενοι στη φυλακή αυτή που άνοιξε στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος για να εγκλειστούν εκεί οι κρατούμενοι του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

Συνολικά 780 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν εκεί, στην πλειονότητά τους ύποπτοι για τρομοκρατία, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και κρατούνταν για χρόνια χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη τους, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις διεθνώς.