Φθίνουσα πορεία παρουσιάζει το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας  μεγάλες απώλειες σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία το ακροδεξιό κόμμα βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης ARD, δείχνει ότι το AfD, που ιδρύθηκε το 2013, θα συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό και στο Βερολίνο. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που είναι επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, θα παραμείνει στην πρώτη θέση με ποσοστό 21%, κάτι που σημαίνει όμως ότι θα υποστεί σημαντικές απώλειες δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές, πριν από πέντε χρόνια, είχε κερδίσει με 28,3%.

Το CDU προβλέπεται ότι θα πέσει στο 19% (από 23,3%), κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατον πλέον τα δύο πρώτα κόμματα να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση συνασπισμού και θα χρειαστεί να αναζητήσουν και τρίτον εταίρο.

Οι Πράσινοι εκτιμάται ότι θα έρθουν στην τρίτη θέση με ποσοστό 16% (από 17,6% στις εκλογές του 2011) ενώ η Αριστερά και το AfD ακολουθούν με ποσοστό 15% και οι δύο.

Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) θα ξαναμπεί πιθανότατα στο τοπικό κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5%, από μόλις 1,8% στις εκλογές του 2011. Η δημοσκόπηση έγινε από το ινστιτούτο Infratest dimap το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.002 ψηφοφόρων.