current views are: 13

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:48

Η ιστορία του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας – Τα σενάρια της απόκτησης ουρανίου

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί, μετά την είδηση νέας πυρηνικής δοκιμής από το μιλιταριστικό, σταλινικό και οικογενειοκρατούμενο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τον σημερινό ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δημοσίευση 08:48’

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί, μετά την είδηση νέας πυρηνικής δοκιμής από το μιλιταριστικό, σταλινικό και οικογενειοκρατούμενο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τον σημερινό ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί, μετά την είδηση νέας πυρηνικής δοκιμής από το μιλιταριστικό, σταλινικό και οικογενειοκρατούμενο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και τον σημερινό ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την «Telegraph» ξεκίνησε το 1950. Ωστόσο, η κατασκευή πυρηνικών όπλων δεν περιλαμβανόνταν στα σχέδια – ούτε στις τεχνικές δυνατότητες – της Πιονγκγιάνγκ μέχρι το 1962. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας άρχισε να αναπτύσσεται κυρίως από τη δεκαετία του ’90 στη λογική της αυτοπροστασίας του καθεστώτος. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αποτελούσε και τον βασικό προστάτη και χρηματοδότη της Β. Κορέας, οδήγησε το καθεστώς στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ως «ομπρέλα» προστασίας.

Το Μάρτιο του 1993 , η χώρα ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), η οποία απαγορεύει την έναρξη των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων.

Το 1994, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν μια συμφωνία που ονομάζεται το «συμφωνηθέν πλαίσιο». Επί της ουσίας, η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να διαλύσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της και να δεχθεί ευρείες επιθεωρήσεις σε αντάλλαγμα για τις διπλωματικές και οικονομικές παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1998, η χώρα δοκιμάζει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Το μιλιταριστικό καθεστώς της χώρας εκβιάζει συστηματικά τη Δύση χρησιμοποιώντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, αλλά και να έχει οφέλη. 

Οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας

  • Οκτώβριος 2006
  • Μάιος 2009
  • Φεβρουάριος 2013
  • Ιανουάριος 2016
  • Σεπτέμβριος 2016

Τα σενάρια για την απόκτηση ουρανίου, τεχνογνωσίας και μηχανήματα

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς η Β. Κορέα απέκτησε ουράνιο, τεχνογνωσία και μηχανήματα για τον εμπλουτισμό του και για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.

Το ένα είναι ότι πλήρωσε χρηματικά ποσά σε λαθρεμπόρους πυρηνικών πρώτων υλών από τη Ρωσία, που είχαν πρόσβαση στα σχετικά σοβιετικά αποθέματα. Ενώ το άλλο, το οποίο θεωρείται πιθανότερο σενάριο, είναι ότι οι Βορειοκορεάτες στα τέλη της δεκαετίας του ’90 απέκτησαν πρόσβαση στο απόρρητο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν.


σχετικα αρθρα