Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «κοινό συμφέρον» στην επίλυση του Κυπριακού τους ερχόμενους μήνες, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την Άγκυρα.

Τη δήλωση αυτή έκανε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Ομέρ Τσελίκ.

Σε άλλο σημείο, η κυρία Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει στη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχημένης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Αγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.