current views are: 5

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:02

Διεθνής κατακραυγή για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας – Συγκαλείται το ΣΑ του ΟΗΕ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η ισχυρότερη που δοκίμασε έως σήμερα. Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα τη σημερινή πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη. 

Δημοσίευση 13:02’

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η ισχυρότερη που δοκίμασε έως σήμερα. Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα τη σημερινή πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη. 

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η ισχυρότερη που δοκίμασε έως σήμερα. Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα τη σημερινή πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη. Παράλληλα, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, συγκαλείται εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών στις 22:00 ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι σοβαρή πρόκληση και σημαντική απειλή στη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι πυρηνική δοκιμή, “αυτό θα συνιστά μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού”, τόνισε.

To Βερολίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, κυρίως γιατί δεν ήταν η μόνη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα φέτος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Και η Βρετανία καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή και δήλωσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση. “Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει έντονα τη Βόρεια Κορέα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής, κάτι που συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλή στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία -όπως τονίζουν- υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

“Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να απόσχουν. Στηρίζουμε σταθερά την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Επιμένουμε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις επικίνδυνες περιπέτειες και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ “καταδίκασε έντονα” τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή λέγοντας πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε σε δήλωσή του πως οι πληροφορίες για την τελευταία δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι “πολύ ανησυχητικές”. “Καταδικάζω έντονα αυτές τις σταθερές προκλήσεις και παραβιάσεις δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια”, τόνισε.

Στη Ζυρίχη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ συνιστά “σαφή παραβίαση πλήθους αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας” και αψηφά επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

“Είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο, προσθέτοντας ότι η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει δραστηριότητες επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ενέργεια της Βόρειας Κορέας και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.


σχετικα αρθρα