Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook υπαναχώρησε στην απόφασή του να λογοκρίνει την πασίγνωστη, βραβευμένη φωτογραφία της μικρής Βιετναμέζας που τρέχει γυμνή στον δρόμο του χωριού της, με την οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, μετά από μια επίθεση με ναπάλμ, το 1972.

Η διαγραφή της φωτογραφίας από πολλές σελίδες χρηστών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις νωρίτερα, κυρίως στη Νορβηγία, όπου "θύμα" της λογοκρισίας έπεσε ακόμη και η πρωθυπουργός της χώρας.

"Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ' όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε" ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Όπως είπε, το Facebook έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των χρηστών και "την ιστορική σημασία" της εικόνας αυτής.

Νωρίτερα, σωρεία αντιδράσεων ακόμα και από πρωθυπουργό χώρας προκάλεσε η απόφαση του Facebook να κατεβάσει φωτογραφία του Associated Press με ένα κορίτσι στο Βιετνάμ το 1972 να τρέχει καμένο μαζί με άλλα παιδιά έπειτα από επίθεση με βόμβες ναπάλμ στο χωριό του, η οποία αναδημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες.

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη δημοσίευση ανάρτησης του νορβηγού συγγραφέα Τομ Εγκελαντ με θέμα τις πολεμικές φωτογραφίες στην οποία περιλαμβανόταν η φωτογραφία και την οποία κατέβασε το Facebook.

Χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν στην κίνηση αναρτώντας την φωτογραφία με τη σειρά τους, η οποία λογοκρίθηκε από το Facebook, διότι η γυμνότητα του παιδιού παραβιάζει τους κανόνες του.

Το ίδιο έκανε και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπερκ, η οποία ανήρτησε στον δικό της λογαριασμό την φωτογραφία, όμως διαπίστωσε ότι όσο ήταν στο αεροπλάνο ανάμεσα στο Οσλο και το Τροντχάιμ, το Facebook κατέβασε το post από τη σελίδα της.

«Αυτό που κάνει το Facebook με την απάλειψη τέτοιων φωτογραφιών, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του, είναι ότι ξαναγράφει την κοινή μας ιστορία», σχολίασε η νορβηγίδα πρωθυπουργός.

«Ελπίζω ότι το Facebook θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να εξετάσει συντακτική του πολιτική», γράφει σε νέο της post και ειρωνικά απέναντι στη λογοκρισία ιστορικών φωτογραφιών, ξαναδημοσιεύει την φωτογραφία του κοριτσιού και άλλων εμβληματικών κλισέ, λογοκριμένων με ένα μαύρο τετράγωνο.

Η εφημερίδα Aftenposten κυκλοφόρησε με τη βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Νικ Ουτ στην πρώτη της σελίδα, κάτω από το λογότυπο του Facebook, συνοδευόμενη από ανοικτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτή του μέσου.

«Σου γράφω αυτήν την επιστολή διότι ανησυχώ για το γεγονός ότι το πιο σημαντικό μέσον του κόσμου περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διευρύνει και διότι αυτό συμβαίνει κατά τρόπο ορισμένες φορές αυταρχικό», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν υπό τον τίτλο «Αγαπητέ Μαρκ».

«Φοβάμαι μήπως φτάσουμε σε μία κοινωνία όπου ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής θα ορίζει τι είναι σοκαριστικό για την παγκόσμια κοινή γνώμη»...

«Παρά το γεγονός ότι είμαι αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι μου περιορίζετε το έδαφος για να ασκώ τις δημοσιογραφικές μου ευθύνες. Πιστεύω ότι κάνετε κατάχρηση της εξουσίας σας και θεωρώ ότι δεν έχετε σκεφτεί το όλο θέμα διεξοδικά», αναφέρει ο Χάνσεν στην επιστολή του.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

«Οποιεσδήποτε φωτογραφίες ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γεννητικά τους όργανα, τους γλουτούς τους ή τα γυναικεία στήθη τους, θα διαγράφονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Facebook.