Στις 27 Νοεμβρίου ή στις 4 Δεκεμβρίου, αντί για τις 2 Οκτωβρίου που ήταν προγραμματισμένο, θα διεξαχθεί τελικά ο δεύτερος επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου στην Αυστρία, λόγω προβλημάτων με τους φακέλους των επιστολικών ψήφων.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, παρόμοιο πρόβλημα με φακέλους επιστολικών ψήφων, που προέρχονταν από το ίδιο αυστριακό τυπογραφείο, είχε παρουσιαστεί και κατά τις αυστριακές φοιτητικές εκλογές τον Μάιο του 2015.

Σίγουροι για μία αναβολή του επαναληπτικού γύρου, έπειτα από τα προβλήματα που προέκυψαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχαν εμφανιστεί ήδη από το Σάββατο τόσο ο υποψήφιος των Πράσινων και νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (ποσοστό 50,3%), όσο και ο αντίπαλός του, υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ (49,7%).

Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ - όπως και ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε – κάνει λόγο για «συνωμοσία» εναντίον του, από τα κόμματα του "κατεστημένου" με αυτή την αναβολή της διεξαγωγής του επαναληπτικού γύρου.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος επαναλαμβάνει την απαίτησή του κατά τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών να μην υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, προφανώς επειδή οι επιστολικές ψήφοι υπήρξαν καθοριστικές στις 22 Μαΐου για την εκλογική ήττα του έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η κατάργηση της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό, την οποία ζητά εκ νέου και ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είναι πάγια θέση της Ακροδεξιάς λόγω του ότι οι επιστολικές ψήφοι προέρχονται κυρίως από προοδευτικούς ψηφοφόρους.