Ανησυχία και προβληματισμό σκόρπισε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αλλά και στο επιτελείο της ίδιας της Χίλαρι Κλίντον η χθεσινή κατάρρευση της υποψήφιας προέδρου λίγο αφότου αποχώρησε υποβασταζόμενη από την προσωπική της φρουρά από την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Άμεσα η προσωπική της ιατρός, Λίσα Μπάρντακ και το επικοινωνιακό επιτελείο της Κλίντον προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος. Επισήμως, το πρόβλημα της Κλίντον αποδόθηκε σε αφυδάτωση λόγω πνευμονίας η οποία διαγνώστηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως έγινε γνωστό, η υποψήφια για τον Λευκό Οίκο με τους Δημοκρατικούς εμφάνισε το τελευταίο διάστημα συμπτώματα αλλεργίας με έντονο βήχα, για την αντιμετώπιση των οποίων της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά

Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, η Κλίντον αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή της στην πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης δωρεών για την υποψηφιότητά, ενώ θα απηύθυνε και ομιλία προς τους υποστηρικτές του κόμματος.  

Αλλά και η ίδια προσπάθησε χαμηλώσει τους τόνους: «Νιώθω θαυμάσια», δήλωσε μετά το συμβάν και ενώ αποχωρούσε από το διαμέρισμα της κόρης της, Τσέλσι, όπου κατευθύνθηκε μετά την κατάρρευσή της.

Και μπορεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, οι δηλώσεις στήριξης να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως αυτή της Πρώτης Κυρίας Μισέλ Ομπάμα, η οποία διαμήνυσε πως θα δραστηριοποιηθεί διοργανώνοντας εκδηλώσεις, στο πλευρό της υποψηφίου, ωστόσο το στρατόπεδο του αντιπάλου της με τους Ρεπουμπλικάνους Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όπως μπορεί το περιστατικό προς άγραν αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Το επικοινωνιακό επιτελείο του μεγιστάνα προσπαθεί να «χτυπήσει» στο ιατρικό ιστορικό της Κλίντον, η οποία κατά το παρελθόν έχει παρουσιάσει διάφορα προβλήματα, ενώ μόλις πριν έναν μήνα έκανε το γύρο του διαδικτύου μία φωτογραφία που χρονολογείται από τον περασμένο Φεβρουάριο και όπου φαινόταν να ανεβαίνει με δυσκολία τα σκαλοπάτια της ιδιωτικής της κατοικίας υποβοηθούμενη από άνδρες της προσωπικής της φρουράς.

Παρότι επισήμως από το επιτελείο του Τραμπ τονίζεται πως δεν θα υπάρξει καμία δήλωση για την υποψήφια των Δημοκρατικών, τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος και οι συνεργάτες του ζητούσαν μετ επιτάσεως τη δημοσιοποίηση του ιατρικού της ιστορικού, βεβαιώνοντας πως και αυτός θα κάνει το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση, στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις πριν από το περιστατικό η Κλίντον διατηρούσε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ: Στη μέτρηση της Breimart/Gravis συγκέντρωνε 43% ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος 40%, ενώ σε αυτή του ABC και της Washington Post 46% έναντι 41%. Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δέκα ημερών η πρώην ΥΠΕΞ προηγείται έναντι του Τραμπ κατά μέσο όρο 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως μετά το περιστατικό, πως το «παιχνίδι» γυρίζει υπέρ του Ρεπουμπλικάνου ψηφοφόρου. Μάλιστα πολλοί αναλυτές και δημοσιογράφοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού διατυπώνουν όλο και πιο έντονα το ερώτημα, κατά πόσον το εν λόγω περιστατικό υγείας της Κλίντον θα επηρεάσει την πορεία της προεκλογικής της εκστρατείας ή και να της στοιχήσει ακόμα και την είσοδό της στον Λευκό Οίκο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον Ντέιβιντ Ζούρκερ εκτιμά πως ο ντόρος γύρω από την υγεία της Κλίντον θα κατακάτσει σε μερικές εβδομάδες. Υπενθυμίζει ότι ο 70χρονος Τραμπ δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά στο ιστορικό της υγείας του, παρά μόνο ένα προχειρογραμμένο γράμμα από τον προσωπικό του γιατρό, και θεωρεί πως η μόνη πραγματική αλλαγή που θα φέρει το περιστατικό της Κυριακής είναι ότι οι ψηφοφόροι θα παρακολουθούν πιο στενά τη δραστηριότητα της Κλίντον.

Από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Γουλφ ανέδειξε στην εφημερίδα Guardian μία άλλη πτυχή του περιστατικού. «Οι προκριματικές μας άφησαν με δυο υποψήφιους που είναι μάλλον ηλικιωμένοι, δύσκαμπτοι και καλοταϊσμένοι. Αλλά όπως αρέσκεται να λέει ο 73χρονος (αντιπρόεδρος ) Τζο Μπάιντεν: "Μη με συγκρίνεται με τον Παντοδύναμο, να με συγκρίνεται με την εναλλακτική που έχετε". Και σε αυτή την περίπτωση η εναλλακτική της Χίλαρι είναι ένας υπέρβαρος 70χρονος άνδρας που λατρεύει το fast food και του οποίου ο γαστρεντερολόγος ισχυρίζεται ότι θα είναι ο υγιέστερος πρόεδρος στην ιστορία...», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας βάση στην ηλικία των δύο υποψηφίων.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο Reuters θεωρεί πως «η βραχυπρόθεσμη αναταραχή θα αφορά στον χειρισμό του ζητήματος από το επιτελείο της Κλίντον. Αν και είμαι βέβαιος πως οι δύο υποψήφιοι θα πιεστούν ακόμη περισσότερο για την δημοσιοποίηση των ιατρικών τους ιστορικών».

Ο προεδρικός βιογράφος Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ τέλος, παροτρύνει την Κλίντον να είναι πιο ανοιχτή όσον αφορά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. «Εάν εκδηλώσει πνευμονία την Παρασκευή θα πρέπει να το ανακοινώσει στους πολίτες σε πραγματικό χρόνο. Ο πραγματικός κίνδυνος για τους υποψήφιους είναι το να εμφανίζονται να προσπαθούν να κρύψουν  το ιατρικό τους ιστορικό» κατέληξε.