Τη δέσμευσή του να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της χώρας και να μην χρειαστεί νέο πακέτο ενίσχυσης αλλά και δημοσιονομικής προσαρμογής τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Eurogroup στην Μπρατισλάβα, στο CNBC, ο πορτογάλος υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι η βασική μου υποχρέωση, η δέσμευση στο δημοσιονομικό μέτωπο και η μείωση των δημόσιων δαπανών».

«Βασικό μας μέλημα είναι η ανάκτηση των εισοδημάτων, ειδικά για τις οικογένειες. Αλλά οι πολιτικές μας είναι προσανατολισμένες και προς τις επιχειρήσεις, προς τις επενδύσεις» πρόσθεσε.

Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε διάσωση 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ τυπικά ολοκλήρωσε το πρόγραμμα το 2014.

Ωστόσο δεν έχουν λυθεί και τα προβλήματα της οικονομίας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 4,4% το 2015, αρκετά πάνω από το στόχο του 2,7% που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πριν από λίγο καιρό η Πορτογαλία όπως και η Ισπανία ήταν αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Κομισιόν και τελικά έλαβαν νέες προθεσμίες.