Στο εδώλιο της κατηγορουμένης θα καθίσει η  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για την εκδίκαση της υπόθεσης της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, την περίοδο που η ίδια κατείχε τη θέση της υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσεις στις 12 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα.

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη πέμπτη  δικαστική ιστορία, που το σώμα θα αποτελείται από τρεις δικαστές και έξι βουλευτές και από την Κάτω και από την Άνω βουλή.

«Θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δικηγόρος της Λαγκάρντ Πατρίκ Μεσονέβ.

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας είχε απορρίψει την έφεση της Λαγκάρντ που είχε καταθέσει κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία την παρέπεμπε σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.