Την αποπομπή της Ουγγαρίας από τους κόλπους της ΕΕ είτε προσωρινά είτε μόνιμα προτείνει ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε κατά του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για κατά συρροή παραβίαση των ιδεωδών και αξιών της Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος κατασκευάζει φράκτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.», δήλωσε o Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt, λίγες μέρες πριν σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλόγισε στον ούγγρο πρωθυπουργό ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στο χειρισμό το προσφυγικού, μίλησε για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της Ε.Ε. να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία των χωρών μελών.

«Τύποι σαν τον Όρμπαν μας έχουν έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η Ε.Ε. να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της» είπε μεταξύ άλλων.

Ειδικά για το προσφυγικό ο Άεσλμπορν ήταν καταπέλτης λέγοντας ότι στην Ουγγαρία «συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ότι σε άγρια ζώα» και σημείωσε ότι «ο φράκτης, τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει με τα χειρότερα».

Σύμφωνα με τον λουξεμβούργιο υπουργό η Ουγγαρία «δεν θα είχε σήμερα καμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μέτρα κατά της Βουδαπέστης για την κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο ζήτησε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέση για την πρόταση του υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου πήρε άμεσα ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σημειώνοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή και πως δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποιο μέλος της ΕΕ.

«Αυτή η θέση δεν είναι κοινός τόπος στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το Reuters, και πρόσθεσε: «Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι στην Ευρώπη δεν μπορούν να ανεχτούν αυτό που βλέπουν στην Ουγγαρία όμως δεν είναι προσωπική μου προσέγγιση το να δείξουμε την πόρτα σε ένα μέλος της ΕΕ».