Τις 300.000 ξεπέρασαν τα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι νεκροί από τον Μάρτιο του 2011, όταν και ξέσπασε η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης», έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τις 301.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, 52.359 αντάρτες και μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας, σκοτώθηκαν όπως και 52.031 τζιχαντιστές μεταξύ τους και ξένοι.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις έχασαν 107.054 άνδρες, από τους οποίους 59.006 ήταν στρατιώτες.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 3.645 που δεν έχουν αναγνωριστεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο στρατιωτικών, πολιτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Μολονότι η ΜΚΟ έχει τεκμηριώσει τον θάνατο 301.781 μαχητών και αμάχων από τις 18 Μαρτίου 2011 και εξής, η ηγεσία της εκτιμά ότι το σύνολο των θυμάτων ξεπερνά τις 430.000.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες τέθηκε εκ νέου σε ισχύ εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της χώρας σε εφαρμογή της συμφωνίας Ρωσίας – ΗΠΑ, αν και ούτε οι βασικές οργανώσεις του αντάρτικου της συριακής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει δημοσίως κατά πόσο θα σεβαστούν την εκεχειρία, ωστόσο πηγές και από τις δύο πλευρές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το πράξουν.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις περιορίστηκαν στην κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας, διατηρώντας το δικαίωμα να απαντήσουν διά των όπλων «σε κάθε παραβίασή της από ένοπλες ομάδες».