Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη γέννηση ενός προσφυγόπουλου πάνω σε πλοίο διάσωσης, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας στην κεντρική Μεσόγειο.

Το αγοράκι γεννήθηκε τη Δευτέρα σε διεθνή ύδατα πάνω στο διασωστικό πλοίο Aquarius των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και SOS MEDITERRANEE.

Οι γονείς του, με καταγωγή από τη Νιγηρία, του έδωσαν το όνομα Newman Otas. Οι γονείς Otas και Faith και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια Victory (επτά χρονών) και Rollres (πέντε χρονών) διασώθηκαν από μια υπερφορτωμένη πλαστική βάρκα 24 ώρες νωρίτερα.

Η μητέρα του νεογέννητου δήλωσε:

Είχα πολύ άγχος στη βάρκα, καθόμουν στο πάτωμα με τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά. Είχα πανικοβληθεί ότι θα γεννήσω. Ένιωθα το μωρό να κινείται, μια προς τα κάτω και μια προς τα πάνω. Είχα συσπάσεις για τρεις μέρες.

Η μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Jonquil Nicholl, είπε:

Είχαμε μια πολύ φυσιολογική γέννα σε επικίνδυνα μη φυσιολογικές συνθήκες. Τρομάζω στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν το μωρό ερχόταν 24 ώρες νωρίτερα, σε αυτή την πλαστική βάρκα, με καύσιμα στον πυθμένα όπου κάθονταν οι γυναίκες, η μία πάνω στην άλλη, χωρίς καθόλου χώρο να κινηθούν, στο έλεος της θάλασσας. Και 48 ώρες νωρίτερα περίμεναν στην ακτή στη Λιβύη χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς μπορεί το 2016 να συμβαίνει ακόμα αυτό; Αυτές οι οικογένειες, άνθρωποι ευάλωτοι, έγκυες γυναίκες, μικρά μωρά, αγέννητα μωρά, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο όταν θα έπρεπε να τους προσφέρεται υποστήριξη και προστασία.