Συνολικά 650 στρατιώτες σχεδιάζει να στείλει στη νέα αποστολή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο η Γερμανία.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το σχέδιο στο γερμανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να λάβει την έγκρισή του. Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στην Επιχείρηση Θαλάσσιος Φύλακας (Sea Guardian) του ΝΑΤΟ θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε επιστολή τους προς το κοινοβούλιο, ανέφεραν ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να δρουν ανεμπόδιστα» γιατί οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Λιβύη αδυνατούν να ελέγξουν τα παράλιά τους στη Μεσόγειο. Το γεγονός συνιστά «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας», σημειώνουν οι δύο υπουργοί.

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον περασμένο Ιούλιο, στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Πολωνία, να θέσουν σε εφαρμογή αυτήν τη νέα αποστολή στη Μεσόγειο.

Γερμανικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν ήδη στην αποστολή Sophia της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.