Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δις μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».

Η Ε.Ε δεν απειλείται από το Brexit

Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης.

"Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ παρότι αυτό μας θλίβει, αλλά η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Θα ήμασταν ευτυχείς το αίτημα για την έξοδο της Ηνωμένου Βασιλείου να κατατεθεί γρήγορα ώστε να τεθεί τέρμα στις φήμες και τις αβεβαιότητες", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ μιας "φιλικής σχέσης" στο μέλλον με το Λονδίνο αλλά στο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο "η εσωτερική αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορούν να είναι α λα καρτ".

"Υπάρχουν δομές, ρωγμές, διασπάσεις που εκφράζονται μερικές φορές και αυτό φτιάχνει το έδαφος για τον λαϊκισμό", τόνισε ο Γιούνκερ στην ομιλία του. "Αλλά ο λαϊκισμός δεν διευθετεί τα προβλήματα, αντίθετα ο λαϊκισμός φέρνει προβλήματα, ας είμαστε βέβαιοι γι αυτό", υπογράμμισε και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τάχθηκε επίσης υπέρ μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης, κατά του "κοινωνικού ντάμπινγκ" και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταπολέμηση της ανεργίας.

Παρότι δηλώνει ότι "δεν είναι ένας φανατικός των ελευθέρων συναλλαγών", ο Γιούνκερ τόνισε ότι "πρέπει να συνεχιστεί η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, οι οποίες "μας φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας", επισήμανε σε μια χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με τις ΗΠΑ έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», που θα απαρτίζεται «από 100.000 νέους από το 2020».

Λέγοντας ότι η επιθυμία του είναι το ευρωπαϊκού σώμα αλληλεγγύης να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο νέος αυτός θεσμός θα επιτρέψει σε νέους Ευρωπαίους να διευρύνουν τις δεξιότητές τους , κερδίζοντας παράλληλα «ανεκτίμητη ανθρωπιστική εμπειρία».

«Πιστεύω στην Ευρώπη διότι ο πατέρας μου με εφοδίασε με τις αξίες του, αλλά τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Μία Ευρώπη που φυλλορροεί και δεν έχει κανένα όραμα για το μέλλον;» αναρωτήθηκε απευθύνοντας έκκληση να μη διαπραχθούν «σφάλματα που θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό όνειρο».

Δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου 

Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ.