Του Δημήτρη Δεληολάνη

Δεν είναι η πρώτη μεγάλη γκάφα του Αμερικανού Πρέσβη στη Ρώμη Τζον Φίλιπς, αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι η τελευταία. Ο Φίλιπς, ιταλικής καταγωγής (το επώνυμο του ήταν Filippi), μεγαλοδικηγόρος κι επιχειρηματίας, ήταν προσωπική επιλογή του Προέδρου Ομπάμα που τον έστειλε στη Ρώμη το 2013 ως  Πρέσβη εκ προσωπικοτήτων.

Είναι αμφίβολο εάν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα τον κρατήσει στην Πρεσβεία στη Βία Βένετο. Είναι βέβαιο όμως πως ο Φίλιπς δεν θα φύγει από την Ιταλία όπου έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: σε αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Τοσκάνη μεγάλη επένδυση στο τομέα του τουρισμού, αγοράζοντας εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό και μετατρέποντας το σε πολυτελές resort.  

Σίγουρα πάντως δεν βοηθούν την παραμονή του στην Πρεσβεία οι χθεσινές δηλώσεις του Φίλιπς αναφορικά με το ιταλικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τέλη Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου και θα έχει ως θέμα τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει επενδύσει τα πάντα στο δημοψήφισμα αυτό, με την ελπίδα να κερδίσει το ναι στις μεταρρυθμίσεις του και να τονώσει έτσι την ετοιμόρροπη κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ιδού και ο Αμερικανός Πρέσβης να σπεύδει να τον βοηθήσει παίρνοντας δημοσίως θέση υπέρ του ναι στο δημοψήφισμα: 

Εάν κερδίσει το "όχι" αυτό θα σημαίνει πως οι ξένες επενδύσεις στην Ιταλία θα κάνουν ένα βήμα πίσω. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα το αποφασίσουν οι Ιταλοί, αλλά η χώρα αυτή πρέπει να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα. Υπήρξαν 63 κυβερνήσεις σε 63 χρόνια κι αυτό δεν είναι καθησυχαστικό. Το "ναι" στο δημοψήφισμα αποτελεί ελπίδα για κυβερνητική σταθερότητα, ώστε η χώρα να προσελκύσει επενδυτές. 

Την ομιλία του την εκφώνησε σε ημερίδα αφιερωμένη στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ μετά το Brexit. Στο panel των ομιλητών ήταν και ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος μάλιστα πήρε το λόγο αμέσως μετά τον Αμερικανό Πρέσβη και δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του. Τα ιταλικά ΜΜΕ φρόντισαν επίσης να μην αναφέρουν την παρουσία του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών στην ημερίδα.

Στις επίμονες ερωτήσεις Ιταλών ανταποκριτών στην Washington, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρέσβη, παραπέμποντας στην Πρεσβεία στη Ρώμη. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο αρνήθηκε να  καλύψει τις δηλώσεις και άφησε έκθετο τον Φίλιπς

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, παρόλο που η στήριξη των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι γνωστή, η δήλωση του Φίλιπς εξέπληξε και τον ίδιο τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Oμπάμα είχε ήδη φροντίσει να δείξει την ευαρέσκεια του προς την ιταλική κυβέρνηση προσκαλώντας τον Ρέντσι στο τελευταίο του δείπνο στην  Washington, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. 

Γι΄ αυτό το λόγο η άκομψη επέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη θεωρείται περιττή: όλοι οι Ιταλοί σχολιαστές κρίνουν πως μάλλον θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς καταγράφεται το προηγούμενο της τοποθέτησης του Oμπάμα εναντίον του Brexit, καθώς κι εκείνη του ίδιου του Ρέντσι μαζί με  την Μέρκελ στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα και στις δυο περιπτώσεις.

Σκληρή ήταν η αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης καθώς και της εσωκομματικής μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος: ο πρώην Γραμματέας Πιερλουίτζι Μπερσάνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica έκανε λόγο για «αδιανόητη παρέμβαση» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ποιοι νομίζει ότι είμαστε;» 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φίλιπς προβαίνει σε διπλωματικές γκάφες. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξη του ότι «έχει ήδη συμφωνηθεί» η Ιταλία να παρατάξει στη Λιβύη 5.000 στρατιώτες, αναστατώνοντας για μέρες ολόκληρες το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας. Ένα χρόνο μετά την διαπίστευση του στο Κυρηνάλιο Μέγαρο κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο πίεζαν τη Ρώμη για μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ο Φίλιπς θεώρησε σωστό, πάλι σε συνέντευξη του,  να υποδείξει στην ιταλική κυβέρνηση να μην κάνει περικοπές στην προγραμματισμένη αγορά 90 αμερικανικών καταδιωκτικών- βομβαρδιστικών F35, της αμερικανικής Lockheed Martin.      

Ανάμεσα στις έντονες αντιδράσεις για τη δηλώσεις του Φίλιπς, ξεχωρίζει εκείνη του υποψήφιου Πρωθυπουργού του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Μπέπε Γκρίλο) και αντιπροέδρου της ιταλικής Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο. Το ηγετικό στέλεχος του Κ5Α συνέκρινε σε γραπτή ανακοίνωση του τον Ρέντσι με τον Χιλιανό δικτάτορα Pinochet. Ο Ντι Μάιο όμως χαρακτήρισε τον Pinochet «δικτάτορα της Βενεζουέλας», προκαλώντας περιπαιχτικά σχόλια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την «παροιμιώδη αγραμματοσύνη» του.