Εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του 2017 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα CDU, δίνοντας τέλος στη σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Σόιμπλε, ο οποίος στις 18 Σεπτεμβρίου γίνεται 74 ετών, ήθελε να ανακοινώσει την απόφασή του σε μερικές εβδομάδες ωστόσο η φημολογία περί απόσυρσης τον ανάγκασε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα νωρίτερα.

Το προφίλ του «σκληρού» ΥΠΟΙΚ

Ο Σόιμπλε, το πλέον πεπειραμένο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ανέλαβε το 2009, εν μέσω κρίσης, το κομβικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Με μακρά πορεία στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), δεξί χέρι του «καγκελάριου της ένωσης» Χέλμουτ Κολ, ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας που ένωσε ειρηνικά Δυτική και Ανατολική Γερμανία

Ήταν ο διάδοχος του Κολ και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, αφότου αυτό έχασε την εξουσία το 1998, όμως, τον δρόμο προς την Καγκελαρία έφραξε ένα σκάνδαλο με χορηγίες στο CDU τα χρόνια του πρώην καγκελάριου. Ο Σόιμπλε βρέθηκε στο επίκεντρο για μια επιταγή 100.000 γερμανικών μάρκων και κάπως έτσι η Άνγκελα Μέρκελ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκπαραθύρωση του Κολ, ανέλαβε το «τιμόνι».

Το 1990 συνέβη το γεγονός που άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Τον Οκτώβρη εκείνου του έτους ο ψυχικά διαταραγμένος Ντίτερ Κάουφμαν τον πυροβόλησε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κοντά στο Φράιμπουργκ.

Οι γιατροί έδωσαν μάχη για αν τον κρατήσουν στη ζωή και τα κατάφεραν, όμως ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν το έβαλε κάτω.