current views are: 12

15 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:11

Είναι γεγονός: Βγήκαν στους δρόμους τα πρώτα ταξί της Uber χωρίς οδηγό (Βίντεο)

Ταξί με οδηγό; Κι όμως γίνεται.. Ξεχάστε αυτά που γνωρίζατε μέχρι τώρα, καθώς η Uber εγκαινίασε μία νέα εποχή στην ιστορία της αυτοκίνησης και των μεταφορών, δίνοντας στην κυκλοφορία τέσσερα αυτόνομα ταξί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. 

Δημοσίευση 10:11’

Ταξί με οδηγό; Κι όμως γίνεται.. Ξεχάστε αυτά που γνωρίζατε μέχρι τώρα, καθώς η Uber εγκαινίασε μία νέα εποχή στην ιστορία της αυτοκίνησης και των μεταφορών, δίνοντας στην κυκλοφορία τέσσερα αυτόνομα ταξί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. 

Ταξί με οδηγό; Κι όμως γίνεται.. Ξεχάστε αυτά που γνωρίζατε μέχρι τώρα, καθώς η Uber εγκαινίασε μία νέα εποχή στην ιστορία της αυτοκίνησης και των μεταφορών, δίνοντας στην κυκλοφορία τέσσερα αυτόνομα ταξί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ

Η αμερικανική εταιρεία ταξί, Uber, έγινε με αυτόν τον τρόπο η πρώτη που τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα και να θέσει σε κυκλοφορία σε αστικό περιβάλλον πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα, δηλαδή αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, που ελέγχονται από λογισμικό με τη βοήθεια πληθώρας τρισδιάστατων καμερών, αισθητήρων λέιζερ και φυσικά GPS.

Δείτε την πρώτη διαδρομή αυτόνομου ταξί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ:

Στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος, στο ταξί υπήρχαν τόσο ένας οδηγός όσο και ένας μηχανικός της Uber στις δύο μπροστινές θέσεις του αυτοκινήτου, ενώ η Uber έδωσε τη δυνατότητα σε ρεπόρτερ να κάνουν δοκιμαστικές διαδρομές.

Κατά τη διάρκεια διαδρομής μιας ώρας, ρεπόρτερ του Reuters παρατήρησε ότι το αυτόνομο ταξί της Uber, μάρκας Ford, σταματούσε με ασφάλεια- και τις περισσότερες φορές ομαλά- όταν πετύχαινε κόκκινο φανάρι. Το αυτόνομο ταξί διέσχισε γέφυρες, προσπέρασε ένα φορτηγό των αμερικανικών ταχυδρομείων και επιβράδυνε, όταν ένας άλλος οδηγός άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Πίτσμπεργκ.

Και όλα τα παραπάνω, χωρίς κανείς να αγγίζει το τιμόνι ή τα πεντάλ του αυτοκινήτου, όπως επιβεβαιώσε ο ρεπόρτερ του Reuters. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο οδηγός και ο μηχανικός της Uber παρενέβαιναν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας, ο οδηγός αναλάμβανε τον έλεγχο του οχήματος, όταν το όχημα πλησίαζε σε διάβαση πεζών ώστε να τους επιτρέψει να διασχίσουν το δρόμο.

Το ίδιο έγινε και όταν το ταξί διέσχιζε περιοχή όπου γινόντουσαν κατασκευαστικές εργασίες, αλλά και όταν επρόκειτο να στρίψει αριστερά σε μια διασταύρωση.

Κατά διαστήματα, ο οδηγός προσάρμοζε την ταχύτητα του οχήματος, το οποίο σε γενικές γραμμές κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα.

Όπως ήταν φυσικό, με το θέαμα του αυτόνομου ταξί άλλοι ενθουσιάστηκαν, ενώ άλλοι φάνηκαν πιο δύσπιστοι. 

Δείτε ΕΔΩ και άλλο βίντεο με τη διαδρομή ρεπόρτερ του Uber με αυτόνομο ταξί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οροφή του οποίου είναι τοποθετημένες περισσότερες από δέκα τρισδιάστατες κάμερες και ειδικοί αισθητήρες λέιζερ που επιτρέπουν το λογισμικό να υπολογίζει την απόσταση του οχήματος από διάφορα αντικείμενα και να αντιλαμβάνεται το τρισδιάστατο σχήμα τους.

Για την Uber, η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος αποτελεί την πρώτη φάση ενός φιλόδοξου σχεδίου, που σκοπεύει να αντικαταστήσει σταδιακά με αυτόνομα ταξί πολλούς από τους περίπου 1,5 εκατομμύρια οδηγούς της.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως την Volvo και πρόθεσή της είναι μέχρι το τέλος του έτους να δώσει στην κυκλοφορία στο Πίτσμπουργκ περίπου 80 ειδικά διαμορφωμένα αυτόνομα SUV Volvo.

«Αν τα καταφέρει η Uber οι επιπτώσεις θα είναι πολύ θετικές για τον πλανήτη», δήλωσε στο Reuters ο Αντριου Μουρ, πρύτανης της σχολής Υπολογιστών του πανεπιστημίου Carnegie Mellon με το οποίο συνεργάστηκε η Uber κατά την εξέλιξη του προγράμματος της.

«Ο κόσμος θα γίνει πολύ ασφαλέστερος, πολύ πιο αποδοτικός όπου θα χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για τη μεταφορά επιβατών», πρόσθεσε ο κ. Μουρ.

Ωστόσο, όπως είπε, ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια έρευνας και εξέλιξης των αυτόνομων αυτοκινήτων μέχρι να αρχίσει να κυκλοφορεί σημαντικός αριθμός τους στους δρόμους.

Εν τω μεταξύ, και άλλες εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανίες από την Alphabet (Google) και την κινεζική Baidu μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες Tesla, GM και Ford έχουν αρχίσει πυρετωδώς να κατασκευάζουν αυτόνομα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στα τέλη Αυγούστου, είχαν κάνει την εμφάνισή τους και στους δρόμους της Σιγκαπούρης αυτόνομα ταξί της νεοφυούς επιχείρησης nuTonomy, στο πλαίσιο μιας περιορισμένης έκτασης δοκιμής.


σχετικα αρθρα