Αιχμηρός κατά της Γερμανίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, μία μέρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

«Στην σύνοδο θα φέρω την φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «η Ιταλία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, και με έμμεση όσο και σαφή αναφορά στη Γερμανία συνέχισε:

Άλλες χώρες δεν τους σέβονται. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ο κανόνας σχετικός με το έλλειμμα, αλλά και εκείνος για το εμπορικό πλεόνασμα, τον οποίο η Γερμανία δεν σέβεται.

Σε ό,τι αφορά τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στον τομέα της υγείας, και ότι δεν θα αυξηθούν ούτε οι φόροι στα τσιγάρα, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς απάντησε ότι «φέτος, συνολικά, μπορεί να υπολογισθεί γύρω στο 1%. Είναι μια κατάσταση η οποία έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά όχι όσο θα έπρεπε».

«Είναι σαν να βλέπουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο προχωρούσε προς λάθος κατεύθυνση, να έχει αλλάξει πορεία και να έχει αρχίσει να ακολουθεί τον σωστό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.