Προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της αυριανής Συνόδου της Μπρατισλάβα είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση η Μέρκελ επεσήμανε πως είναι κρίσιμης σημασίας να φανεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο, Παρασκευή -θα είναι η πρώτη μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ- ότι η Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της.

«Έχουμε καταλάβει ότι το να εφαρμόσουμε μια ατζέντα για την Μπρατισλάβα είναι αυτό που θα καταστήσει σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού στις αδυναμίες, στο έργο που αντιμετωπίζουμε» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος από το Παρίσι.

Ο Ολάντ ζήτησε να παρουσιάσει η Ευρώπη ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της και σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit.

Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει σχέδια για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας αφαιρεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ είπε ότι οι δύο χώρες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις τους, όμως πρόσθεσε: «Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε και οι 27 χώρες μέλη να έχουν φυσικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αποφασίσουμε μαζί».

Η καγκελάριος σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στο θέμα της μετανάστευσης καθώς πολλοί άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους και όχι για πολιτικούς ή επειδή είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας και φυσικά χρειάζεται να λάβουμε από κοινού την ευθύνη για αυτό», υπογράμμισε.