Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται σήμερα να ζητήσει την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία έως το τέλος Ιουνίου και την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης έως το τέλος του 2011. 
 Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου του 2013 και την έβδομη διεύρυνση στην ιστορία της ΕΕ, η οποία θα αποκτήσει 28ο κράτος - μέλος. Η Κροατία, όπως και η Ελλάδα, θα ενταχθεί μόνη της και όχι σε ομάδα κρατών στην Ένωση.

   

Η Κροατία κατέθεσε την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 21 Φεβρουαρίου του 2003 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Απριλίου εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την αίτηση υποψηφιότητας προς ένταξη. 

   

Στην Κροατία αποδόθηκε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις 18 Ιουνίου του 2004 και το Δεκέμβριο του 2004 έλαβε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων την 17η Μαρτίου 2005 υπό τον όρο της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). 

   

Μία μέρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξη, στις 16 Μαρτίου 2005 οι διαπραγματεύσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον λόγω της εκτίμησης για ελλιπή συνεργασία με το ICTY, το οποίο ζήτησε τη σύλληψη του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα, καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη.

   

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 3 Νοεμβρίου 2005, όταν η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε αποτίμησε θετικά τη συνεργασία του Ζάγκρεμπ με το δικαστήριο. Το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ άνοιξε στις 12 Ιουνίου του 2006. Τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια αναμένεται να κλείσουν πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου. 

   

Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ θα συναντηθεί σήμερα στο τέλος της Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

   

Μετά τη συνάντηση προβλέπεται κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

   

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γίρζι Μπούζεκ ευχαρίστησε χθες στις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες - μέλη της ΕΕ και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ένωση.

   

«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Επιτροπή, τις χώρες - μέλη και κυρίως την ουγγρική προεδρία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία. Ελπίζουμε να υποδεχθούμε σύντομα το νέο κράτος μέλος, τον Ιούλιο του 2013. Θα είναι στιγμή περηφάνιας για όλους μας να υποδεχθούμε το 28ο μέλος», ανέφερε ο κ. Μπούζεκ απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

   

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνεχάρησαν χθες την Κροατία για τη μεγάλη επιτυχία του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Γιάντρανκα Κόσορ. 

   

«Όλοι μας συνεχάρησαν για τις επιτυχίες μας, για το γεγονός ότι κάναμε καλή δουλειά, επειδή ήμασταν επίμονοι», υπογράμμισε η κ. Κόσορ μετά τη λήξης της συνάντησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.