Πόσα κόστισαν οι αμερικανικοί πόλεμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Πόσα κόστισαν οι αμερικανικοί πόλεμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν ανέλθει τα κόστη των πολέμων που διενήργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από ανάλυση του ινστιτούτου Watson του αμερικανικού πανεπιστημίου Brown.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 4,79 τρισεκατομμύρια δολάρια στον Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας δηλαδή στις επεμβάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στους βομβαρδισμούς στόχων τζιχαντιστών στο Πακιστάν. Στα κόστη συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη επέμβαση με μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν και μελλοντικές υποχρεώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε βετεράνους των πολέμων, όπως επίσης τόκους που έχουν πληρωθεί για δάνεια που προοριζόταν στην πολεμική προσπάθεια και άλλες συναφείς δαπάνες. Το ποσό αυτό είναι 300 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπολογιστεί το 2015.

Δεν περιλαμβάνονται ωστόσο κόστη που είναι δύσκολο να υπολογιστούν, όπως το ποσό σε στρατιωτικές συντάξεις που δίνεται από τους προϋπολογισμούς κομητειών και πολιτειών. «Οι τόκοι για τις υπερπόντιες επιχειρήσεις μόνο προβλέπεται να προσθέσουν 1 τρισ. δολάρια στο εθνικό χρέος έως το 2023» ανέφερε η ερευνήτρια που εκπόνησε την έκθεση, η Νέτα Κρόφορντ. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο