Ποσό «μαμούθ» ζητούν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από την Deutsche Bank με την μετοχή της τράπεζα να κατρακυλά στο 8,2% .

Οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο διακανονισμού διεκδικούν το ποσό των 12,5 δις  από την γερμανική τράπεζα  με την ίδια να απορρίπτει το εν λόγω οικονομικό σενάριο και τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης θα είναι πολύμηνες και ότι το τελικό ποσό που θα καταλήξουν οι δυο μεριές θα κυμανθεί γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Deutsche Bank, η τράπεζα γνωστοποιεί ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό σε αυτές τις δυνητικές αστικές αγωγές κοντά στο ποσό που αναφέρεται», ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα.

«Οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Η τράπεζα περιμένει πως θα οδηγήσουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα (σ.σ. ποσό διακανονισμού) με αυτό που έχουν πληρώσει άλλες τράπεζες, οι οποίες πέτυχαν διακανονισμό σε σημαντικά χαμηλότερο ποσό».

Η μετοχή της D.B. υποχωρούσε κατά 7,93% στα 12,07 ευρώ. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει υποχωρήσει 53,8%. Μαζί με την μετοχή της D.B. υποχωρούσε και η μετοχή άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν έρθει ακόμη σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, όπως της UBS (-2,89%), της Credit Suisse (-5,39%), της RBS (-4,53%) και της Barclays (-2,8%). Το ποσό που διεκδικούν οι αμερικανικές αρχές είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που περίμενε η διοίκηση της D.B. και οι επενδυτές.

«Ακόμη και αν μειωθεί, το πρόστιμο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις που έχει λάβει η τράπεζα», σχολίασε στο Bloomberg ο Τόμας Κινμοθ, αναλυτής της ABN Amro. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η D.B. θα αναγκαστεί να καταφύγει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σε ανάλογες περιπτώσεις το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αρχικά διεκδικούσε πολύ υψηλότερη αποζημίωση από τις τράπεζες από αυτό το ποσό το οποίο αποδέχτηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Αναλυτές της JPMorgan αναφέρουν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους ότι «θα είναι πολύ θετικό», αν οι δύο πλευρές συμβιβαστούν με ποσό της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ.