Μήνυμα για συμπόρευση στα θέματα της μετανάστευσης, τονίζοντας επίσης την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη μετά την απόφαση για Brexit έστειλαν από τη Μπρατισλάβα σε κοινές τους δηλώσεις η Άνγκελα Μέρκελ και  ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

«Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης» επισήμανε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.

«Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε τις προτεραιότητές μας» κατά τη σύνοδο στη Μπρατισλάβα είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και σημείωσε ότι μετά την απόφαση για Brexit «έπρεπε να αποφασίσουμε πώς θα δουλέψουμε μαζί» και πως η άτυπη Σύνοδος της έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» είπε ο γάλλος πρόεδρος και σημείωσε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την Ιταλία» αλλά και να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.

Όπως είπε η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο εάν απαντήσει στις προτεραιότητες των πολιτών της, και ως τέτοιες ανέφερε την ασφάλεια, την προστασία από την τρομοκρατία και την απασχόληση.

«Έχουμε ευθύνη να παλέψουμε απέναντι στην τρομοκρατία», σημείωσε ακόμη.