Προκαταρκτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα κάνει απόψε (22.00 ώρα Ελλάδος) στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης στην Νέα Υόρκη, όπου έφθασε αργά χθες για την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η αποψινή συνάντηση με τον Μπαν-Κι-Μούν εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τριμερούς συνάντησης του γγ του ΟΗΕ με τους κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου,

Απόψε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ιδίαν με τον Μπαν Κι-Μουν, να του αναπτύξει το πλαίσιο των θέσεων του επί των «ανοιχτών» θεμάτων της διαπραγμάτευσης και να συζητήσει τρόπους ενεργότερης εμπλοκής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες, βάσει και της κοινής επιθυμίας των δύο ηγετών, όπως αυτή εκφράστηκε και στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, θα κάνει σαφές στον γενικό γραμματέα ότι η ενεργότερη εμπλοκή και βοήθεια του «δεν θα έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα επιδιαιτησίας και ότι ο επιθυμητός στόχος για λύση του Κυπριακού μέχρι και το τέλος του 2016 δεν συνιστά και χρονοδιάγραμμα».

Αύριο, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργέι Λαβρόφ, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα έχει και σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες, όπως τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Wilbur L. Ross, τον πρόεδρο της Exxon Mobile. Rex. W. Tillerson και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη. Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 27 του μηνός ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.