Το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα σε διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου,  με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της (CDU) να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την ενοποίηση. 

Συγκεκριμένα, το CDU κατετάγη στη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας μόλις 17,5% έναντι ποσοστού 23,3% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές του 2011. «Σήμερα δεν τα πήγαμε καθόλου καλά» παραδέχθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU, αποδίδοντας την ιστορική ήττα του κόμματος του σε «τοπικά θέματα». «Είναι λάθος να ανάγουμε τα αποτελέσματα του Βερολίνου σε ομοσπονδιακό επίπεδο» πρόσθεσε, μιλώντας στο ZDF.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD παρέμειναν στην πρώτη θέση με 21,6%, ενώ στην τοπική Βουλή εισήλθε και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο συγκέντρωσε 14,1%.

«Επιτύχαμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Το AfD έφθασε και στη γερμανική πρωτεύουσα και βάζει πλώρη για τη Bundestag» σχολίασε ανώτερο κομματικό στέλεχος. Ας σημειωθεί ότι πλέον, το AfD διαθέτει αντιπροσώπους σε 10 από τα συνολικά 16, κρατίδια.

Το αριστερό Die Linke παράλληλα, απέσπασε το 15,7% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Οι Πράσινοι αντίθετα, κατέγραψαν πτώση 2,5 μονάδων, καθώς το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 15,1%.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική αναμέτρηση ανήλθε περίπου στο 67%.

Η επόμενη μέρα

 Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα συνεχίσει να κυβερνά την πόλη του Βερολίνου για τα επόμενα πέντε χρόνια και ο Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει δήμαρχος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Πρέπει όμως να βρει οπωσδήποτε εταίρους. Πράσινοι (Gruene) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU). Ετσι, η μοναδική -και αναγκαστικά τρικομματική, αφού απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία- εναλλακτική είναι ο συνασπισμός με την Αριστερά και τους Πράσινους, δηλαδή ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός. Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" αποκλείεται εξ ορισμού από τα δημοκρατικά κόμματα.

Ο Μίλερ, τον οποίο πάντως θα ψήφιζε απευθείας το 55% των εκλογέων, πρέπει να αποφασίσει με ποιους και θα πάει και ποιους θα αφήσει. Διότι, αν τελικά αποφασίσει να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συμπράξουν οπωσδήποτε είτε οι Πράσινοι, είτε οι Φιλελεύθεροι. Ο συνδυασμός είναι μάλλον δύσκολος ιδεολογικά. Η τελική επιλογή θα έχει βαρύνουσα σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για μιαν ανάλογη κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2017. Εάν βέβαια οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ τις χάσουν.

   Το πόσο σημαντικές ήταν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο αποδεικνύει το γεγονός ότι η Μέρκελ ανέβαλε το ταξίδι της στη Ν. Υόρκη για να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη διεθνή συνάντηση για το προσφυγικό την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα. Πρόκειται εξ άλλου για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη η οποία δεν αναδεικνύει πλειοψηφία CDU και SPD. Σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος θα κάνει σχετικές δηλώσεις στον τύπο μετά τη συνεδρίαση του κόμματός της.

   Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η ίδια η καγκελάριος τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους, ενώ το AfD απέδειξε ότι είναι παρόν και σε μεγάλες πόλεις. Η ήττα του CDU στο Βερολίνο δεν ήταν όμως τόσο βαριά όσο φοβόντουσαν ορισμένοι, αλλά ήταν ιστορική, όπως γράφει η συντηρητική Die Welt, αφού έπαιρνε επί μακρόν πάνω από 40% στο Βερολίνο.

   "Μαύρη μέρα για τα μεγάλα κόμματα" στο Βερολίνο, δηλαδή και για τους σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών της πρωτεύουσας Φρανκ Χένκελ, στον οποίο χρεώνεται η μεγαλύτερη ήττα του κόμματος. Ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δεν παραιτείται, διότι δεν οφείλεται στην τοπική αλλά στην ομοσπονδιακή πολιτική, υπονοώντας την πολιτική της καγκελαρίου ιδίως στο προσφυγικό.

   Η Μέρκελ μπορεί μεν να χρεωθεί την χτεσινή ήττα, έχει όμως πάντα την ικανότητα να επιβιώνει. Η "μητερούλα" του έθνους, όπως αποκαλείται στη Γερμανία, έχει μπροστά της αρκετό χρόνο μέχρι τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Φεβρουάριο του 2017 και οι επόμενες εκλογές σε κρατίδιο θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο στο Ζάαρλαντ, όπου οι χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να είναι πρώτοι σε ψήφους