Την ευθύνη της για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής παραδέχθηκε σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για το προσφυγικό κύμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι σαν επικεφαλής της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας προφανώς και φέρει ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη να γίνει πολιτικό άνοιγμα στους ανθρώπους οι οποίοι ψηφίζουν το δεξιό εθνικιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

Το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε ως συντηρητική, ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα της γερμανικής Κεντροδεξιάς, έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο ακροδεξιά στροφή, επικεντρώνοντας τη ρητορική του στο μεταναστευτικό.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι, εάν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, η κυβέρνησή της θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μαζικού προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος του 2015.

Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά.

"Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης", τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο "μη ικανοποιητικό, απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό", είπε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό για την CDU», ανέφερε η καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι πλέον οι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία είναι ελάχιστοι.