Έντονες αντιδράσεις έρχονται να επισκιάσουν το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών στη Ρωσία, έπειτα από ένα βίντεο που είδε το φως και «δείχνει» νοθεία αναφορικά με το αποτέλεσμα.

Στο επίμαχο βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Intipedent διακρίνεται μια γυναίκα να βάζει την ίδια στιγμή στην κάλπη παραπάνω από ένα ψηφοδέλτια.

Μάλιστα στον κόλπο φαίνεται να μην ήταν μόνη αφού παρουσιάζεται ακόμη μια γυναίκα να κρατάει τσίλιες ώστε η άλλη να κάνει ανενόχλητη την δουλειά της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών υπήρξαν πολυάριθμες καταγγελίες για νοθεία των αποτελεσμάτων.

Από την μεριά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άσκησε κριτική σήμερα στον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι αμαυρώθηκαν από παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και από την απουσία διακριτών πολιτικών εναλλακτικών λύσεων.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγαγαν σαρωτική νίκη στις εκλογές αυτές, ανοίγοντας του τον δρόμο να επιδιώξει να εκλεγεί για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας, στις προεδρικές που θα διεξαχθούν σε 18 μήνες.

Ο Φινλανδός βουλευτής και ειδικός συντονιστής του ΟΑΣΕ για θέματα εκλογών Ίλκα Κάνερβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι παρατηρητές διαπίστωσαν κάποιες βελτιώσεις, όπως μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Συμπλήρωσε όμως ότι η γενική εικόνα παρουσίαζε προβλήματα.

"Οι νομικοί περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα. Για να ανταποκριθεί η Ρωσία στις δημοκρατικές δεσμεύσεις της απαιτείται περισσότερος χώρος για δημόσια συζήτηση και συμμετοχή στα κοινά", είπε. "Οι δημοκρατικές δεσμεύσεις εξακολουθούν να αμφισβητούνται καθώς το εκλογικό περιβάλλον επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα, τα στενά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και τον ασφυκτικό έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών", συνέχισε.

Ο Φινλανδός πολιτικός εξήγησε ότι από τη φιλελευθεροποίηση της διαδικασίας καταχώρισης των πολιτικών κομμάτων δεν έχει ακόμη προκύψει η εμφάνιση "διακριτών πολιτικών εναλλακτικών".

<