Καμιά αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα καταγράφει η Κομισιόν, όπως δήλωσε σήμερα η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό.

«Οι αφίξεις (σ.σ. των μεταναστών και των προσφύγων) στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από τις 100 ημερησίως κατά μέσο όρο», ανέφερε και υπογράμμισε πως τα τελευταία στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι και τα μέσα του Σεπτεμβρίου, δείχνουν πως «δεν υπάρχει καμία αύξηση» στις ροές, «αντίθετα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την εφαρμογή της δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως η μετεγκατάσταση αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πως το κάλεσμα του προέδρου Γιούνκερ για αλληλεγγύη, δεν σχετίζεται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία αποτελεί «υποχρέωση» όλων των κρατών-μελών.

«Η μετεγκατάσταση βρίσκεται υπό υλοποίηση ακόμα και αν ο ρυθμός υλοποίησης δεν είναι ο επιθυμητός», σημείωσε ο Μ. Σχοινάς, κάνοντας αναφορά και στην κοινή δήλωση των 27 από την Μπρατισλάβα με την οποία καλούν σε «εφαρμογή όλων των εκκρεμών προτάσεων πολιτικής».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ για «μη υποχρεωτικές» ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, απάντησε πως ο ρόλος της Επιτροπής είναι να «γεφυρώνει» τις διαφορές και όχι να τις «βαθαίνει» και γι' αυτό επικεντρώνεται στη δήλωση των «27», στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τέσσερις του Βίζεγκραντ.